Dvīņubrāļi Macjus apstrīdēs mūža diskvalifikāciju Eirolīgas spēļu apmeklēšanai

Latviešu izcelsmes basketbola līdzjutēji - dvīņubrāļi Nauris un Normunds Macjus - apstrīdēs viņiem noteikto mūža liegumu apmeklēt Eirolīgas un Eiropas kausa basketbolā spēles, aģentūru LETA informēja zvērināta advokāte Vita Liberte.

Basketbola komandas Kauņas "Žalgiris" līdzjutēji dvīņubrāļi Macjus sadarbībā ar advokātu biroju "VARUL" pieprasīs atcelt Eiropas Basketbola līgu savienības (ULEB) piespriesto lēmumu uz mūžu aizliegt apmeklēt visus šīs organizācijas organizētos pasākumus, tajā skaitā ULEB Eirolīgas un Eiropas kausa basketbola spēles.

Kā ziņots, martā notikušajā incidentā pēc mača Kauņā, kurā vietējais "Žalgiris" klubs pagarinājumā ar 105:104 pieveica Spānijas vienību Madrides "Real", Macji pēc spēles uzbruka viesu komandas spēlētājam Rūdijam Fernandesam. Toreiz Fernandess devās uz vienības autobusu, bet Nauris Macjus viņam pieskrējis klāt un iesitis pa seju. Pa to laiku otrs brālis iesitis Fernandesa apsargam, kas meties aizstāvēt basketbolistu.

Pēc notikušā brāļiem uz mūžu tika liegta ieeja Kauņas "Žalgira" arēnā, piespriesta diskvalifikācija visos ULEB organizētajos turnīros jebkurā hallē, bet "Žalgiris" komandai ar neatkarīgās Eirolīgas disciplinārās komisijas lēmumu piespriests 25 000 eiro (17 570 latu) liels naudas sods

Brāļi Macjus apgalvo, ka sods uzlikts, rupji neievērojot taisnīgas tiesas pamatprincipus, un nav samērojams ar viņu nodarīto pārkāpumu. Viņi pat neesot bijuši informēti par uzsākto tiesvedību, pavēstīja advokāte.

"Eirolīga pirmstiesas procesa laikā nav sniegusi informāciju un nav informējusi brāļus Macjus par pret viņiem vērsto apsūdzību saturu, kā arī nav norādījusi uz pierādījumiem, kas pamato šīs apsūdzības, kā arī pārkāpto noteikumu interpretāciju," uzsver Liberte. "Tā varētu sniegt brāļiem iespēju aizstāvēties un izvērtēt, kuras viņu darbības ir uzskatāmas par Eirolīgas noteikumu pārkāpumiem."

Video ieraksts un Lietuvas tiesas spriedums apstiprinot, ka Normunds Macjus nemaz nav piedalījies sabiedriskās kārtības traucēšanā, kur nu vēl sitis Fernandesam vai kādam no Madrides komandas personāla.

Dvīņubrāļi apņēmušies izmantot visus juridiskos mehānismus, lai panāktu mūža aizlieguma atcelšanu, jebkādu neslavu ceļošu paziņojumu atsaukšanu no interneta vides un oficiālas atvainošanās publicēšanu. Tāpat viņi pieprasīšot kompensāciju par nodarīto morālo kaitējumu.

Papildus brāļi Macjus plāno iesniegt prasību tiesā pret "Eurosport International SA" saistībā ar tiešsaistē publicētajiem nepamatotiem apgalvojumiem par brāļu uzbrukumu Madrides "Real" kluba spēlētājam.

Kā ziņots, 28.aprīlī abi brāļi svinēja 43.dzimšanas dienu, bet Lietuvā viņi ir slaveni ar saviem ķermeņa tetovējumiem. Viņu plecus, krūtis un muguru rotā slavenāko Lietuvas basketbolistu portreti, komandu un televīzijas šovu logo un zīmējumi par Lietuvas vēstures tēmu. Normunds uzsvēris, ka viņi atbalsta ne tikai "Žalgiri", bet visas Lietuvas komandas un visus klubus, kuros spēlē lietuvieši. "Basketbols mums dzīvē ir pats dārgākais."

Dvīņu tēvs Kazis dzimis Lietuvā, Klaipēdā, bet viņu māte Valentīna - Latvijā. Macju ģimene izjukusi, kad kāds greizsirdīgs kaimiņš pielaidis viņu mājai uguni. Naurim un Normundam tobrīd bija tikai seši gadi, un pēc šī notikuma viņi uz vairākiem gadiem nokļuva bērnunamā.

Brāļi mācījušies Murjāņu sporta skolā un jaunības gados bijuši laba līmeņa sportisti - abi bijuši Latvijas jaunatnes izlasē vieglatlētikā un skrējuši 400, 800 un 1500 metru distances. Tomēr, būdami bez iztikas un pajumtes, savu vieglatlētu karjeru viņi neturpināja. Kaut arī 18 gadu vecumā brāļiem Rīgā nācies nakšņot Centrālajā dzelzceļa stacijā, gadu gaitā viņi kļuvuši par veiksmīgiem biznesmeņiem.

Latvijā

Augstākā tiesa atteikusies ierosināt kasācijas tiesvedību lietā, kurā bijušajam Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Personālvadības pārvaldes direktora vietniekam Uldim Bāram piespriests sabiedriskais darbs par apzināti nepatiesu ziņojumu par sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu nolūkā panākt kriminālprocesa sākšanu pret noteiktām amatpersonām, noskaidroja aģentūra LETA.

Svarīgākais