Carnikavas novadā palu ūdeņu līmenis krities

Pēdējās diennakts laikā ūdens līmenis Gaujā ir krities par deviņiem centimetriem, un patlaban tas ir 2,13 metrus augsts, aģentūrai LETA pastāstīja Carnikavas novada domes izpilddirektors Imants Pastors.

Pašvaldības apkopotā informācija liecina, ka pali Siguļu ciemā skāruši aptuveni 350 īpašumus, bet "Līdums 2" teritorijā daļēji bojāti 50 nekustamie īpašumi. Applūdušajā Dzirnupes ielā pārplūdes straujums samazinājies - vietās, kur vēl vakar ūdens plūdis pāri aumaļām, situācija kļuvusi mierīgāka un palēnām uzlabojas, tomēr Siguļu apkaimē joprojām ir applūduši vairāki simti māju.

Kā ziņots, pārplūstot Dzirnupei un Gaujas attekai, Siguļos bija vērojama ūdens līmeņa celšanās uz visām Pārgaujas ielām. Lai pasargātu apdzīvotās vietas no paliem, no smilšu maisiem tika izveidots aizsargvalnis uz ielas, taču tas nelīdzēja un pāris dienu laikā ūdens līmenis Dzirnupes ielā pakāpeniski pieauga. Sestdien, 27.aprīlī, dziļākajā vietā to klāja vairāk nekā 80 centimetru ūdens kārta.

Carnikavas novada pašvaldība ir gatava uzņemt no saviem īpašumiem pārvietotos iedzīvotājus Piejūras internātpamatskolā, taču neviens no applūdušo māju iemītniekiem evakuācijai joprojām nav pieteicies, norādīja Pastors.

Ja tuvākajā dienās nelīs lietus vai neiegriezīsies spēcīgs ziemeļrietumu vējš, kas ūdeni dzen atpakaļ upē, situācijai nevajadzētu pasliktināties. Speciālistu prognozes liecina, ka pali varētu rimties aptuveni nedēļas laikā.

Tikmēr dome gatavo pašvaldības saistošos noteikumus, lai iedzīvotāji varētu pieteikties palu postījumu novēršanas kompensācijai. Pastors gan piebilda, ka pašvaldības speciālisti visus bojātos īpašumus apsekos personīgi, lai pārliecinātos par zaudējumu kompensācijas pieprasījumu pamatotību.

Tiklīdz ūdens līmenis applūstošajās teritorijās būs krities, pašvaldības aģentūra "Carnikavas komunālserviss" organizēs darbus, lai iedzīvotājiem palīdzētu tikt galā ar plūdu sekām. Iedzīvotāji, kuriem nepieciešama palīdzība, "Carnikavas komunālservisā" var pieteikties pa tālruni 67993705.

Tāpat ir panākta vienošanās ar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu (VUGD), ka, paliem mitējoties, speciālisti palīdzēs no teritorijām atsūknēt ūdeni. Pašvaldībā arī tiek izstrādāti saistošie noteikumi, lai iedzīvotājiem plūdu skartajās teritorijās novadā varētu sniegt atbalstu.

Pašvaldībā patlaban notiek jauna aizsargdambja projektēšanas darbi, un plānots, ka tos varētu pabeigt 2015.gadā.