Iedzīvotāji pārliecināti, ka darba vide veselību ietekmē negatīvi

Vairāk nekā puse jeb 60% iedzīvotāju ir pārliecināti, ka darba apstākļi un vide ietekmē veselību lielā mērā, turklāt visbiežāk negatīvi, liecina vērienīgā pētījuma "Darba apstākļi un riski Latvijā 2012-2013" pirmie rezultāti.

No 1012 aptaujātajiem Latvijas iedzīvotājiem, 30% norādījuši, ka darba apstākļi un vide veselību ietekmē daļēji, savukārt 4% uzskata, ka neietekmē nemaz, bet 7% nav pārliecināti. Ļoti līdzīgā pētījumā 2006.gadā 62% iedzīvotāju norādījuši, ka darba apstākļi un vide ietekmē veselību lielā mērā, 33%, ka ietekmē daļēji, 2%, ka neietekmē nemaz, bet 4% nav bijuši pārliecināti.

Abos pētījumos iedzīvotāji apgalvojuši, ka ļoti bieži darba apstākļi un vide pasliktina strādājošo veselību un pašsajūtu, izraisa dažādas arodslimības un nelaimes gadījumus darbā. Tāpat iedzīvotāji atzinuši, ka darbs rada stresu.

Jaunākajā pētījumā speciālā aptaujā piedalījās arī 2558 nodarbinātie. Jautāti, vai Jums ir kādi veselības traucējumi, kuru cēlonis varētu būt darba vidē esošie kaitīgie faktori, piemēram, troksnis, vibrācija, putekļi un ķīmiskās vielas, 65% pārliecinoši atbildējuši, ka viņiem tādu traucējumu nav un tikai 8% norādījuši, ka viņiem ir darba apstākļu radītas veselības problēmas. Vēl 13% norādījuši, ka drīzāk ir, bet 14%, ka drīzāk nav, savukārt 1% aptaujāto nav bijis viedokļa šai jautājumā.

Pētījumu pēc Latvijas Darba devēju konfederācijas pasūtījuma veic pētījumu aģentūra TNS un Rīgas Stradiņa universitātes Darba drošības un vides veselības institūts. Pilni pētījuma rezultāti plašākai sabiedrībai būs pieejami šā gada rudenī.

Šis būs jau trešais šāda rakstura pētījums, kas ļaus dinamikā izvērtēt situācijas maiņu darba aizsardzības jomā pēdējo 15 gadu laikā.

Svarīgākais