Daugavpilī joprojām applūdušas kooperatīva "Draudzība" vasarnīcas un Grīvas māju pagalmi

Daugavpilī pašlaik ir applūdušas apmēram 60% no kooperatīva "Draudzība" vasarnīcām, savukārt Grīvas rajonā ūdens klāj 17 māju dārzus un pagalmus, aģentūrai LETA pastāstīja Daugavpils pilsētas domes civilās aizsardzības speciālists Vladislavs Ruskuls.

Iespējams, ka kopējais applūdušo "Draudzības" vasarnīcu skaits pārsniedz 100. Šī vieta palu laikā esot bīstama kopš padomju laikiem, skaidroja Ruskuls. Kooperatīvā dzīvojošajiem briesmas nedraud. Rīt plānota sazināšanās ar "Draudzības" priekšnieku, lai pārrunātu situāciju.

Daugavpils Grīvas rajonā pašlaik ir applūduši 17 māju dārzi un pagalmi un, lai ēku iedzīvotājiem būtu iespējams pārvietoties, pāri ūdenim ir izveidotas laipas. Ruskuls skaidroja, ir sākuši iet gruntsūdeņi, kas nozīmē, ka dārzi un pagalmi saglabāsies mitri arī pēc palu ūdens atkāpšanās. Gruntsūdeņu aizvadīšanai notekūdeņu sistēmu atvērt nedrīkst, lai pilsētā atkal neienāktu Daugavas ūdens.

Daugavpils iedzīvotājus šogad neesot bijis nepieciešams evakuēt, un visi, kam izteikts šāds piedāvājums, no evakuācijas attiekušies, piebilda civilās aizsardzības speciālists. Ūdens līmenis Daugavā pašlaik krītas un kopš maksimālā līmeņa ir samazinājies par 30 centimetriem līdz 7,64 metriem.

Kā ziņots, visos Daugavas posmos ir vērojama ūdens līmeņa samazināšanās, un var teikt, ka palu lielākās briesmas ir aiz muguras, savukārt Gaujā vēl vērojamas ūdens līmeņa svārstības un jāraugās, kā situācija attīstīsies, aģentūrai LETA pastāstīja Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra hidroloģe Inese Latkovska.

Baltkrievijas teritorijā Daugavas ūdens līmenis ir samazināsies par 22 līdz 31 centimetru, un arī Latvijā, posmā no Piedrujas līdz Daugavpilij, tas krities par 15 līdz 31 centimetru. Daugavas posmā līdz Jēkabpilij ūdens kritums bijis par 5 līdz 8 centimetriem. Ūdens līmenis samazinājies arī Daugavas pietekās - Dubnā, Rēzeknē, Aiviekstē, Ogrē un Lielajā Juglā.