Dokumentālo īsfilmu konkursam "Latvijai - 95. Latvija šodien" iesniegti 20 projekti

Latvijas Televīzijas (LTV) rīkotajam dokumentālo īsfilmu konkursam "Latvijai - 95. Latvija šodien" iesniegti 20 projekti, aģentūru LETA informēja LTV pašreklāmas redaktore Laura Brokāne.

Finansējums tiks piešķirts četru 26 minūtes garu dokumentālo īsfilmu izveidei ciklā "Latvijai - 95. Latvija šodien", kas veiktu padziļinātu mūsdienu Latvijas realitātes izpēti un atklātu to cilvēku stāstos. Atbalstītās filmas plānots demonstrēt LTV ēterā šī gada novembrī, atzīmējot Latvijas 95.dzimšanas dienu.

Iesniegtos darbus izvērtēs kino un televīzijas nozares profesionāļi - Nacionālā kino centra (NKC) vadītājas vietnieks Uldis Dimiševskis, LTV 1.kanāla direkcijas satura redaktore Sarmīte Plūme, LTV Filmu sagādes un adaptācijas daļas vadītāja Anna Rozenvalde, kinorežisors, scenārists un Nacionālās kultūras padomes pārstāvis Valsts kultūrkapitāla fonda (VKKF) padomē Dāvis Sīmanis un producents, SIA "EgoMedia" valdes priekšsēdētājs Guntis Trekteris. Konkursa rezultāti tiks paziņoti 15.maijā.

Konkursā varēja pieteikt idejas par vizuāli un saturiski augstvērtīgām dokumentālajām filmām ar ilglaicīgu vērtību. Kā stāsta Brokāne, producentu atsaucība bijusi liela - iesniegti 20 projekti gan no pazīstamākajām Latvijas filmu producēšanas studijām un pieredzējušiem meistariem, gan no plašai auditorijai vēl mazpazīstamiem jaunajiem režisoriem un studijām.

"Latvijas Televīzija ir ļoti gandarīta par iespēju atbalstīt dokumentālistus ar finansējumu četru dokumentālo īsfilmu izveidē laikā, kad kinonozarei piešķirtais valsts finansējums ir kritiski zems. Tieši televīzijas citviet Eiropā ir viens no galvenajiem nacionālā kino finansētājiem, un šis projektu konkurss ir viens no soļiem, kas tuvina Latviju šādai Eiropas praksei," norāda Rozenvalde.

"Projekta nozīmīgākais mērķis ir radīt mūsdienu Latvijas kinohronikas - mākslinieciski un saturiski augstvērtīgas dokumentālās filmas, kas veicinātu padziļinātu sociālantropoloģisku šodienas Latvijas realitātes izpēti, atklātu mūsdienu Latviju cilvēku stāstos. Filmu pamatā būs plašu auditoriju uzrunājoši stāsti vai tēmas, veidojot šodienai un nākotnei nozīmīgas liecības par dzīvi mūsdienu Latvijā, mūsu līdzcilvēkiem un notikumiem, kas veido vēsturi," stāsta NKC vadītāja Ilze Gailīte-Holmberga.

Konkursu ar VKKF finansiālu atbalstu rīko LTV sadarbībā ar NKC. Tā kopējais finansējums ir 48 000 latu.

Latvijā

Pasažieru pārvadātājs AS "Pasažieru vilciens", lai efektīvāk cīnītos ar vandalismu, tostarp vilcienu nelikumīgu apzīmēšanu, teritorijas apsargāšanai sācis izmantot dronu tehnoloģijas.