Lielās talkas laikā aicina uzmanīties no ērcēm

Tuvojoties Lielajai talkai, Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) speciālisti atgādina, ka ir sākusies ērču aktivitātes sezona, tādēļ, uzturoties mežā, krūmainās vietās un nekoptās pļavās, jāatceras, ka ērces visbiežāk nokļūst uz cilvēku apaviem vai apģērba potīšu vai ceļgalu augstumā un pēc tam lēnām pārvietojas uz augšu.

Lai nepieļautu ērces piesūkšanos, apģērbs jāpielāgo tā, lai ērce nevarētu zem tā pakļūt. Ieteicams valkāt arī cepuri vai lakatu, stāsta SPKC pārstāve Laura Ševčenko. Vienlaikus ik pa brīdim būtu jāapskata apģērbs, īpaši kājas, lai savlaicīgi ieraudzītu pa apģērbu rāpojošas ērces. Savukārt pēc uzturēšanās ārā jāpārliecinās, vai uz ķermeņa nav ērces, un jāpārbauda mati.

Var lietot arī ērču atbaidīšanai domātos līdzekļus, apsmidzinot ar tiem apģērbu, tomēr tie nepasargās, ja apģērbs nebūs pareizi pielāgots un ērce varēs nokļūt zem tā, uzver SPKC speciālisti.

Ja ērce tomēr piesūkusies, tā jānoņem pēc iespējas drīzāk. Tās noņemšanu SPKC gan iesaka vislabāk uzticēt ārstniecības personai, jo, nepareizi noņemot, var saspiest tās iekšējo saturu, palielinot risku saslimt ar kādu no ērču pārnestajām slimībām.

SPKC aicina iedzīvotājus un talku dalībniekus ievērot arī virkni citu drošības pasākumu. Piemēram, sākot darbu, novērtēt vidi, kur sakopšanas darbi paredzēti, un, lai nesavainotos, uzmanīgi rīkoties ar talkas inventāru un nezināmas izcelsmes atkritumiem, tostarp šļircēm un stikla lauskām.

Tāpat SPKC mudina lietot aizsargbrilles, strādājot ar tehniku, un cimdus, vācot lapas, zarus un atkritumus. Veicot sakopšanas darbus, vajadzētu atturēties arī no pārmērīgas alkohola lietošanas, kas nereti ir iemesls traumu gūšanai.

Speciālisti arī mudina pieaugušos uzmanīt bērnus, kas nereti gūst savainojumus, darbojoties ar asiem priekšmetiem - zāģiem un cirvjiem.

Jau ziņots, ka Lielā talka notiks 27.aprīlī no plkst.9 līdz 15 vienlaicīgi visā Latvijā. Savu talkas vietu var uzzināt tuvākajā pašvaldībā pie Lielās talkas koordinatora vai noskaidrot mājaslapā "www.talkas.lv", sadaļā "Talkas vietas".

Svarīgākais