Tikai 24% uzņēmumu Latvijā pilnībā atbilst Darba aizsardzības likuma prasībām

Tikai 24% uzņēmumu darba vide Latvijā pilnībā atbilst Darba aizsardzības likuma prasībām, liecina apjomīga pētījuma "Darba apstākļi un riski Latvijā 2012-2013" pirmie rezultāti.

Pētījumā darba devēji tika lūgti novērtēt, cik lielā mērā darba vide viņu uzņēmumā atbilst Darba aizsardzības likuma prasībām. Tikai 24% pārliecinoši atbildējuši, ka viņu uzņēmumā darba vide ir 100% atbilstoša likumā noteiktajām prasībām.

Darba devēju pašnovērtējums par atbilstību darba aizsardzības prasībām pēdējo gadu laikā ir nedaudz uzlabojies, jo 2010.gadā uz šo jautājumu ar pārliecinošu "jā" atbildēja vien 19% darba devēju. Palielinājies arī to darba devēju skaits, kuri darba aizsardzības prasību ievērošanu savā uzņēmumā desmit ballu skalā vērtē ar "9" - tādu šogad ir 22%, bet 2010.gadā un 2006.gadā - 16%.

Savukārt 27% darba devēju šogad darba vides atbilstību Darba aizsardzības likuma prasībām savā uzņēmumā novērtējuši ar "8", 14% ar "7", 5% ar "6", 3% ar "5", bet citi pat ar zemākām ballēm.

18% aptaujāto darba devēju atklājuši, ka visi viņu uzņēmumā strādājošie ir pakļauti kaitīgajiem darba vides riska faktoriem, piemēram, ķīmiskiem, fizikāliem, ergonomiskiem, psihosociāliem vai traumatisma riska faktoriem. 2010.gadā šādi atbildēja 31% darba devēju, bet 2006.gadā - 16%.

Vēl 24% darba devēji norādījuši, ka darba vides riska faktoriem viņu uzņēmumā ir pakļauti mazāk nekā 40% darbinieku, bet 37% uzskata, ka neviens no viņu darbiniekiem nav pakļauts kaitīgajiem darba vides riska faktoriem.

Tikmēr tikai 29% uzņēmumu pēdējā gada laikā ir veikts pilnīgs darba vides risku novērtējums, bet 19% tas veikts tikai daļēji, savukārt 49% nav veikts vispār.

Aptaujā piedalījās 1044 darba devēji. Pētījumu pēc Latvijas Darba devēju konfederācijas pasūtījuma veic pētījumu aģentūra TNS un Rīgas Stradiņa universitātes Darba drošības un vides veselības institūts. Pilni pētījuma rezultāti plašākai sabiedrībai būs pieejami šā gada rudenī.

Šis būs jau trešais šāda rakstura pētījums, kas ļaus dinamikā izvērtēt situācijas maiņu darba aizsardzības jomā pēdējo 15 gadu laikā.

Latvijā

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Rīgas Austrumu pārvalde meklē bezvēsts prombūtnē esošo 2014. gadā dzimušo Gabrielu Krūmiņu. Zēns šā gada 19. septembrī izgāja no mājām Rīgā, Krustpils ielā, lai it kā dotos uz skolu Rīgā, Sesku ielā, taču uz mācību stundām nav ieradies. Gabriels nav atgriezies mājās.