Ūdens līmeņa celšanās vēl iespējama Gaujas lejtecē

© f64

Lielākajā daļā plūdu skarto teritoriju augstākie ūdens līmeņi jau varētu būt aiz muguras, bet izņēmums ir vien Gaujas lejtece, aģentūru LETA informēja Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra hidrologi.

Aizvadītajā naktī situācija Latvijas upēs bijusi stabila un bijušas vērojamas vien nelielas ūdens līmeņa svārstības par dažiem centimetriem uz augšu vai leju. Naktī paaugstinājies ūdens līmenis Aiviekstē pie Lubāns.

Gaujā ūdens līmenis par 3 centimetriem palielinājies Carnikavā, bet Valmierā tas par 2 centimetriem samazinājies, tādējādi tur ūdens līmeņa maksimums jau varētu būt sasniegts.

Naktī būtiski samazinājies Gaujas ūdens līmeņa celšanās temps pie Cēsīm - kopš vakardienas vakara ūdens līmenis pieaudzis par pieciem centimetriem. Kopumā pagājušās diennakts laikā ūdens līmenis pieaudzis par 65 centimetriem.

Līdz pilsētas dzeramā ūdens attīrīšanas iekārtu apdraudējuma līmenim atlikuši 35 centimetri, savukārt līdz līmenim, kas apdraudētu privātmāju dzeramā ūdens akas, atlikuši 1,45 metri, aģentūru LETA informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD).

Gaujas augštecē pirms Cēsīm ūdens līmenis sācis kristies, lai arī nedaudz - par diviem centimetriem. Tas ļaujot prognozēt, ka kritiskais līmenis Cēsīs netiks sasniegts un pilsētas dzeramais ūdens nebūs apdraudēts.