Stiprinās sadarbību pārrobežu noziedzības apkarošanā

Iekšlietu ministrija izstrādājusi un šodien Valsts sekretāru sanāksmē izsludināts rīkojuma projekts par nacionālo kontaktpunktu noteikšanu informācijas apmaiņai starp iestādēm, kas atbildīgas par kriminālu nodarījumu novēršanu un izmeklēšanu.

Rīkojuma projekts izstrādāts pamatojoties uz 2008. gada 23. jūnija Eiropas Savienības (ES) Padomes Lēmuma (2008/615/TI), kurā paredzēts dalībvalstīm stiprināt pārrobežu sadarbību, īpaši pievēršot uzmanību terorisma un pārrobežu noziedzības apkarošanai, un 2008.gada 3.jūnija ES Padomes Lēmuma (2008/616/TI), kurā noteikts kādā veidā tiks īstenota pārrobežu sadarbība.

ES pieņemtajos lēmumos dalībvalstīm ir paredzēts izveidot ne tikai administratīvās un tehniskās normas automātiskai DNS profilu, pirkstu nospiedumu datu un valsts piešķirtu transportlīdzekļu reģistrācijas, personas datu un citas informācijas apmaiņu teroristisku nodarījumu novēršanai apmaiņai, bet arī ir izveidot nacionālos kontaktpunktus, kas nodrošinās nepieciešamo datu apmaiņu un citu dalībvalstu piekļuvi datiem.

Iekšlietu ministrijas sagatavotajā rīkojuma projektā kā nacionālie kontaktpunkti noteiktas vairākas Iekšlietu ministrijas padotībā esošās iestādes. Iekšlietu ministrijas Informācijas centrs sadarbībā ar Ceļu satiksmes un drošības direkciju nodrošinās transportlīdzekļu reģistrācijas datu apmaiņu, Valsts policija nodrošinās pirkstu nospiedumu un DNS profilu datu apmaiņu, savukārt par datu apmaiņu, kas saistīta ar terorisma novēršanu un apkarošanu būs atbildīga Drošības policija.

Svarīgākais