Platones upē bija ieplūdusi veca eļļa

Laboratorijā noskaidrots, ka pagājušās nedēļas nogalē piesārņojumu Platones upē un pie tās bija radījusi vairāk nekā 20 gadu veca eļļa; AS "Latvenergo" rūpējas par šīs vietas sanācijas darbiem, aģentūru LETA informēja Valsts vides dienesta (VVD) Jelgavas reģionālās vides pārvaldes direktors Hardijs Verbelis.

Verbelis pastāstīja, ka no 20.aprīlī konstatētās noplūdes paraugiem laboratorijā secināts, ka noplūdušais naftas produkts bijusi vairāk nekā 20 gadus veca eļļa biodegradēšanās (sadalīšanās) stadijā. "Ir skaidrs, ka tas ir no neapzināta padomju laiku mantojuma, un AS "Latvenergo" vai tās meitasuzņēmumus tajā nevaram vainot," pauda Verbelis.

Uzņēmumā "Latvenergo" aģentūrai LETA precizēja, ka eļļas noplūdes vieta atrodas AS "Latvijas elektriskie tīkli" pārziņā esošās apakšstacijas "Viskaļi" teritorijā.

Viņš skaidroja, ka laboratorijas dati apstiprinājuši sākotnējās aizdomas, ka tas ir vēsturisks piesārņojums. AS "Latvenergo" teritorijā pēc piesārņojuma seku likvidēšanas ir atrasts tā avots un tiek veikti teritorijas sanācijas darbi saskaņā ar VVD apstiprināto plānu.

To apstiprināja AS "Latvenergo" preses sekretāre Ivita Bidere, skaidrojot, ka speciālisti ir atraduši noplūdes avotu, un objekts ir saistīts ar padomju laika infrastruktūru.

"Ūdens un eļļas emulsijas noplūde Platones upē tika konstatēta no vēsturiska, iepriekš neuzrādīta objekta, kas nav saistīts ar apakšstacijas tehnoloģijām. Tā kā nevienos apakšstacijas plānos šāda caurule nav uzrādīta, 21.aprīlī tika veikta tās atrakšana, iepriekš veicot tās noslēgšanu, lai noskaidrotu tās novietojumu," informēja Bidere.

Atrokot cauruli, tika konstatēts, kas tas ir atsevišķs, brīvi novietots objekts, kas nav savienots ar jebkādām citām komunikācijām. 22.aprīlī, pēc VVD veiktās apsekošanas, notika tās daļēja demontāža un nedemontētās caurules noslēgšana.

"Patlaban, saskaņojot darbības ar Valsts vides dienestu, notiek sanācijas darbi - ūdens atsūknēšana, pēc kuras paredzēts iztīrīt notekgrāvi, noņemt un utilizēt bonas," skaidroja Bidere.

Kā ziņots, 20.aprīlī Jelgavas novada Platones upē tika konstatēta nezināmas vielas noplūde, aģentūru LETA informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas priekšniece Inga Vetere.

Pēcpusdienā bija izdevies novērst piesārņojuma tālāku nonākšanu apkārtējā vidē, tostarp Platones upē, aģentūru LETA iepriekš informēja Verbelis.

Platones upē tika izvietotas divas absorbējošās bonas, lai piesārņojums neizplatītos tālāk. Upē tas bija nonācis nelielā platībā.