Lielo pilsētu mēriem sola pašvaldību budžetu pieaugumu proporcionāli valsts budžetam

Šodien, 24.aprīlī, Latvijas Lielo pilsētu asociācijas (LLPA), lielo pilsētu pašvaldību vadītāju un ministru prezidenta Valda Dombrovska tikšanās laikā premjers apsolīja, ka, strādājot pie vidējā termiņa budžeta izstrādes nākamajiem gadiem, tiks ņemts vērā, ka pašvaldību budžetiem jāpieaug līdzvērtīgi valsts pamatbudžeta pamatfunkcijām.

"Pašvaldības, tostarp lielās pilsētas, var rēķināties, ka, uzlabojoties valsts budžeta situācijai, proporcionāli pieaugs arī pašvaldību budžeti.Turpinoties izaugsmei ekonomikā, valdība nodrošinās, lai arī pašvaldības savos budžetos izjūt šīs pozitīvās tendences," uzsvēra V. Dombrovskis.

LLPA atzīmēja, ka ir būtiski apzināties vismaz tuvāko trīs gadu prognozes apstākļiem, kas ietekmēs budžetu, lai pašvaldībām arī būtu skaidrs rāmis, kura ietvaros darboties un plānot ilgtermiņa budžetus. 

Saistībā ar jautājumu par pašvaldību finanšu izlīdzināšanu (PFI), kad jaunajam likumam par PFI būtu jāstājas spēkā jau ar nākamo gadu, LLPA biedri pauda savu neizpratni un bažas par šī brīža situāciju, kad jautājumu risināšana šobrīd ir apstājusies un nav cerību, ka līdz nākamajam gadam jaunais likumprojekts tiks izstrādāts. LLPA izteica priekšlikumu V. Dombrovskim, ka PFI jaunā likumprojekta izstrādi vajadzētu uzņemties Finanšu ministrijai, kas pēc būtības un funkcijām atbilst šī jautājuma risināšanai un kas varētu īsākā laika posmā izstrādāt jauno likumprojektu.

Tāpat dienas kārtībā bija jautājums par Valsts autoceļu fondu atjaunošana. Premjers uzklausīja LLPA viedokli un solīja atgriezties pie šī jautājuma tad, kad būs saņemts Satiksmes ministrijas atzinums un izvērtējums par autoceļu fondu finansējuma pakāpenisku pieaugumu.

Saistībā ar jautājumu par Eiropas Savienības (ES) fondu 2014.-2020. gada plānošanu abām pusēm viedokļi sakrīt, un šobrīd ir svarīgi Latvijai aizstāvēt savas prioritātes ES un strādāt pie tā, lai ministriju izstrādātās konkrētās programmas būtu vērstas uz teritoriju attīstību.

Latvijas Lielo pilsētu asociācija dibināta 2001. gada 23.augustā, lai īstenotu republikas pilsētu pašvaldību interešu aizstāvību un nodrošinātu interešu un tiesību pārstāvniecību gan valstī, gan ārpus tās robežām, kā arī veicinātu to savstarpējo sadarbību un attīstību.

Latvijā

Pēdējās dienās elektronisko sakaru un IKT pakalpojumu sniedzējs “Bite Latvija” ir novērojis jaunu telefonkrāpnieku aktivitāti: arvien vairāk klientu ziņo par pievienošanu “WhatsApp” grupām no nezināmiem numuriem. "Bite Latvija" aicina nekādā gadījumā neapstiprināt šādus uzaicinājumus un nekavējoties pamest grupu, ja esat tai pievienots bez savas piekrišanas.

Svarīgākais