Piketā pie Saeimas plāno piedalīties ap 100 motociklistu

30.novembrī, pie Saeimas notiks Latvijas Motoklubu asociācijas organizēts pikets, kurā ap 100 motociklistu paudīs protestu pret transportlīdzekļu nodevas palielināšanu.

Kā uzsvēra Latvijas Motoklubu asociācijas prezidents Aivars Freimanis, motociklisti neiebilst pret nodevu palielināšanu kā tādu, bet gan pret to, ka valdība ir vienojusies palielināt ikgadējo transportlīdzekļa nodevu motocikliem no trīs latiem līdz 50 latiem.

"Mēs vēlamies, lai nodoklis tiktu samazināts vismaz tādos saprātīgos līmeņos, kas būtu harmonijā ar vieglo automašīnu nodokli. Nav īsti loģiski, ka automašīnai, kura sver pusotru tonnu nodoklis ir 24 lati, savukārt motociklam, kas sver vidēji 200 kilogramus nodoklis ir 50 lati. Iepriekš dažu cilvēku teiktais, ka motocikli ir ekskluzīvs braucamrīks, neatbilst patiesībai, jo, konsultējoties ar juristiem, tika noskaidrots, ka motociklus īsti luksusa preču kategorijā ieskaitīt nevar," sacīja Freimanis.

Latvijas Motoklubu asociācijas prezidents atklāja, ka gadījumā, ja Saeima motociklistus nesadzirdēs, tad motociklisti noteikti vērsīsies citās instancēs, piemēram Eiropas tiesas instancē.

"Interese par piketu ir ļoti liela. Ievērojot to, ka ir rudens, dalībnieku skaits varētu būt mazāks nekā tad, ja tas notiktu vasarā, tomēr plānotais dalībnieku skaits ir ap 100. Lielākā daļa, visticamāk, būs bez motocikliem, taču gan jau būs arī kāds, kas ieradīsies ar motociklu," sacīja Freimanis.

Protesta akcijā pie Saeimas piedalīsies gan motoklubu biedri, kuri būs atpazīstami ar savu klubu logo uz vestēm, gan arī citi motociklisti. Atbalstu Latvijas motociklistiem izteikuši arī kolēģi no Lietuvas un Igaunijas.

Latvijas Motoklubu asociācijas rosinātais pikets pie Saeimas notiks plkst.13.

Latvijas Motoklubu asociācija ir izstrādājusi arī savus priekšlikumu par ikgadējās transporta nodevas piemērošanu motocikliem. Ja minimālā nodeva ir 24 lati, tad motociklam tā būtu aprēķināma ne vairāk kā 12 lati gadā. Ņemot vērā, ka neviena motocikla pašmasa nepārsniedz pusi no kompaktklases automobiļa pašmasas. Latvijas Motoklubu asociācija norāda, ka viņi iesaka formulējumu, kas būtu taisnīgāks pret visiem nodokļu lietotājiem, piemērojot pusi no minimālās automobiļu ikgadējās nodevas.

Jau ziņots, ka Saeima šodien atzina par steidzamie un pieņēma pirmajā lasījumā grozījumus likumā par transportlīdzekļu ikgadējo nodevu, kas paredz valsts nodevas palielināšanu vieglajiem automobiļiem, par pamatu ņemot transportlīdzekļa masu.

Plānots, ka nodeva tiks palielināta arī motocikliem, tricikliem un kvadricikliem.

Nodeva par motocikliem, tricikliem un kvadricikliem būs 50 lati (līdz šim 3 lati), savukārt nodeva par vieglo automobili tiks maksāta atbilstoši tā pilnai masai - līdz 1500 kilogramiem (kg) - 24 lati (līdz šim 12 latu), no 1501 kg līdz 1800 kg - 48 lati (līdz šim 24 lati), no 1801 kg līdz 2100 kg - 75 lati (līdz šim 45 lati), no 2101 kg līdz 2600 kg - 90 lati (līdz šim 54 lati), no 2601 kg līdz 3500 kg - 110 lati (līdz šim 72 lati), vairāk par 3500 kg - 150 lati (līdz šim 78 lati).

Nodeva būs jāmaksā arī par iepriekšējiem gadiem, ja vien transportlīdzeklis būs bijis reģistrēts Latvijā, turklāt tam bez nodevas nomaksas nevarēs veikt transportlīdzekļa valsts tehnisko apskati, kā arī nodeva būs jāmaksā par Latvijā agrāk nereģistrēta transportlīdzekļa reģistrāciju, īpašnieka maiņas reģistrāciju, no uzskaites noņemta transportlīdzekļa atkārtotu reģistrāciju, kā arī transportlīdzekļa noņemšanu no uzskaites.

Svarīgākais