Ziņas par deklarētajām personām pašvaldības varētu saņemt retāk

Lai optimizētu funkciju izpildi un ietaupītu gan laiku, gan arī finanšu resursus dokumentu pārsūtīšanai, Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (Pārvalde) pašvaldībām ziņas par to teritorijā deklarētajām personām un personām, kuras vairs nav deklarētas attiecīgajā administratīvajā teritorijā, turpmāk varētu sūtīt tikai apkopotā veidā divas reizes mēnesī.

To nosaka šodien, 26.novembrī, Valsts sekretāru sanāksmē saskaņošanai ar citām institūcijām pieteiktais grozījumu projekts Dzīvesvietas deklarēšanas likumā.

Pašlaik likums nosaka, ka Pārvalde iedzīvotāja pa pastu iesūtīto dzīvesvietas deklarāciju attiecīgajai pašvaldībai nosūta uzreiz pēc datu reģistrēšanas un aktualizēšanas Iedzīvotāju reģistrā. Ņemot vērā, ka katra veidlapa satur personas datus un drošības nolūkos to nepieciešams sūtīt kā ierakstītu vēstuli, šāda kārtība nelietderīgi patērē gan darbinieku laiku, gan arī prasa ievērojamus finanšu resursus. Tā vietā Pārvalde piedāvā pašvaldībām samazināt pārsūtāmo dokumentu daudzumu un visas iedzīvotāju iesniegtās dzīvesvietas deklarācijas veidlapas uzglabāt Pārvaldes telpās. Katra pašvaldība izrakstu par tās teritorijā deklarētajām personām un personām, kuras vairs nav deklarētas attiecīgajā pašvaldībā, varētu saņemt divas reizes mēnesī apkopota saraksta formā. Tāpat nepieciešamības gadījumā pašvaldības varētu pieprasīt Pārvaldei nosūtīt arī personas iesniegto dzīvesvietas deklarēšanas veidlapu, ja rastos aizdomas par sniegto ziņu patiesumu.

Pašlaik iedzīvotāji dzīvesvietu var deklarēt klātienē tās pašvaldības dzīvesvietas deklarēšanas iestādē, kur atrodas jaunā dzīvesvieta, kā arī elektroniski vienotajā portālā www.latvija.lv un līdz 1.janvārim deklarācijas tiek pieņemtas arī pa pastu Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē. Nākamgad Pārvaldē pa pastu deklarācijas vairs netiks pieņemtas, bet ir plānots uzsākt dzīvesvietas deklarēšanu tiem Eiropas Savienības, Eiropas Ekonomikas zonas valstu un Šveices Konfederācijas pilsoņiem un viņu ģimenes locekļi, kuri ir saņēmuši Latvijā izdotu reģistrācijas apliecību vai pastāvīgās uzturēšanās apliecību. Tāpat nākamgad dzīvesvietu Pārvaldē varēs deklarēt arī ārzemnieki un bezvalstnieki, kuri saņēmuši uzturēšanās atļauju.

Plašāka informācija par dzīvesvietas deklarēšanas iespējām atrodama Pārvaldes mājaslapā internetā www.pmlp.gov.lv.

Lai sagatavotie likuma grozījumi stātos spēkā, tie vēl jāapstiprina Ministru kabinetā un Saeimā.

Latvijā

Inovāciju, radošuma un sadarbības pasākums “Baltic AI Hack, Gen AI Hackathon” Rīgas Tehniskajā universitātē notika no 4. līdz 6. oktobrim un pulcēja studentus no visām Baltijas valstīm. Studentu uzdevums bija risināt reālās dzīves problēmas, izmantojot mākslīgā intelekta spēku. Viņi izstrādāja novatoriskus risinājumus tādās jomās kā dizains, mārketings un uzņēmējdarbība.