Varētu aizliegt smēķēt bērnu un grūtnieču klātbūtnē

© Scanpix

Saeimas Sabiedrības veselības apakškomisija lūgusi Veselības ministriju (VM) izstrādāt priekšlikuma redakciju, kas paredzētu publiskajās vietās ļaut smēķēt tikai tad, ja tur esošajiem cilvēkiem pret to nav iebildumu, kā arī aizliegtu smēķēt grūtnieču un bērnu klātbūtnē.

Apakškomisijas deputātiem kopumā nebija iebildumu pret šādām iecerēm, tomēr viņi lūguši VM sagatavot iespējamu priekšlikuma redakciju grozījumiem likumā "Par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu".

Deputāti šodien diskutēja par parlamentārieša Jāņa Upenieka priekšlikumu aizliegt smēķēt bērnu un grūtnieču klātbūtnē. Latvijas Ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis uzsvēra, ka nepieciešams mainīt principus sabiedrībā, proti, smēķētājam būtu jāprasa pārējiem atļauja un jāmeklē vieta, kur drīkst smēķēt, nevis pārējiem būtu jāmeklē vieta, kur nav piedūmots. Apinis arī pauda atbalstu ierosinājumam aizliegt smēķēt bērnu un grūtnieču klātbūtnē.

Tikmēr Valsts policijas pārstāvis Artis Velšs norādīja, ka pret pašas normas profilaktisku būtību iebildumu nav, taču priekšlikuma pašreizējā formā būtu ļoti grūti pierādīt personas vainu. Tikmēr Rīgas pašvaldības policijas pārstāvji pauda viedokli, atbalstāms varētu būt priekšlikums, kas paredzētu, ka jebkuram jāpaprasa apkārtējo atļauja, ja viņš grib smēķēt publiskajā vietā.

Deputāts Romualds Ražuks (RP) pauda viedokli, ka priekšlikums aizliegt smēķēt bērnu un grūtnieču klātbūtnē ir atbalstāms, un problēmām ar šo normu nevajadzētu rasties, jo attiecībā uz bērniem viss ir skaidrs, bet grūtniece pati varēs pateikt, lai viņas klātbūtnē nesmēķētu.

Parlamentārietis Arvils Ašeradens (V) norādīja, ka var ierobežot vietas, kur drīkst smēķēt, proti, noteikt, ka sabiedriskās vietās to var darīt tikai tad, ja citi ir piekrituši. Savukārt, komentējot ierosinājumu aizliegt smēķēt grūtnieču klātbūtnē, Ašeradens cita starpā sacīja, ka ir arī daudz situāciju, kad apkārtējie nezina, ka sieviete ir stāvoklī.

Apakškomisija lūgusi VM sagatavot priekšlikumu iespējamiem likuma grozījumiem, ņemot vērā šodienas sēdē izteiktus ierosinājumus, un ministrijas parlamentārā sekretāre Liene Cipule apliecināja gatavību to izdarīt.

Kā ziņots, Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputāti iepriekš atbalstīja priekšlikumu no 18 līdz 21 gadam palielināt vecumu, līdz kuram aizliegts pārdot tabakas izstrādājumus un augu smēķēšanas produktus.

Kopumā grozījumiem likumā "Par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu" uz otro lasījumu ir iesniegti 30 priekšlikumi.

Jau ziņots, ka Latvijas Ārstu biedrība vērsusies pie likumdevēja ar ierosinājumu, ka smēķēšana bērna, it īpaši zīdaiņa klātbūtnē ir noziegums. Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas nesen konceptuāli atbalstītie grozījumi Bērnu tiesību aizsardzības likumā paredz, ka fiziska vardarbība ir bērna veselībai vai dzīvībai bīstams apzināts spēka pielietojums saskarsmē ar bērnu vai apzināta bērna pakļaušana kaitīgu faktoru, tai skaitā tabakas dūmu, iedarbībai. Saeima šos grozījumus skatīs otrajā lasījumā 25.aprīlī.

Latvijā

Kāpēc pierobežā ar Krieviju Igaunijā, Narvā, masveidā tiek pārdoti dzīvokļi, savukārt Lietuvas Visaginā, gluži pretēji, cilvēki tos pērk? Vai aizsardzības līnijas izbūve uz robežas ar Krieviju, “pūķa zobi” un dzeloņstieples dod pārliecību par drošību vai, gluži pretēji, biedē? Kas notiek nekustamā īpašuma tirgū, kā mājokļu cenas pierobežas reģionos atspoguļo realitāti, un kāpēc Latvijas pierobežas reģionā netiek būvēti jauni mājokļi?

Svarīgākais