Apsver iespēju elektroenerģijas tirgu mājsaimniecībām atvērt no 1.janvāra

© f64

Pašlaik tiek apsvērta iespēja elektroenerģijas tirgu mājsaimniecībām atvērt no nākamā gada 1.janvāra, šodien aģentūras LETA un "SEB bankas" rīkotajā starptautiskajā konferencē "Brīvais elektroenerģijas tirgus - attīstība, tendences" teica Ekonomikas ministrijas Enerģētikas departamenta direktors Dins Merirands.

Viņš uzsvēra, ka tas ir inidikatīvs datums. Tā noteikšana atkarīga no valdības pieņemtajiem lēmumiem saistībā ar elektroenerģijas tirgus atvēršanu.

Kā ziņots, iepriekš tika paredzēts, ka elektroenerģijas tirgus Latvijas mājsaimniecībām tiks atvērts no 1.septembra, taču ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts paziņoja, ka vairs nav gatavs valdībā virzīt jautājumu par elektroenerģijas tirgus atvēršanu mājsaimniecībām no 1.septembra.

"Vēlreiz rūpīgi izanalizējot visus faktorus un obligātā iepirkuma komponentes (OIK) pieauguma riskus, šobrīd neesmu gatavs valdībā strauji tālāk virzīt jautājumu par elektrības tirgus pilnīgu atvēršanu līdz brīdim, kamēr neesam raduši un vienojušies par efektīviem risinājumiem OIK saistību samazināšanai. Lai arī vidējā termiņā Latvijai ir jāvirzās uz tirgus atvēršanu, pagaidām ar regulētā tarifa palīdzību varam labāk pasargāt mājsaimniecības no elektrības izmaksu kāpuma jau šogad," iepriekš uzsvēra ministrs.

Šodien konferencē Merirands piebilda, ka savlaicīgi nosauktais septembra datums bija veiksmīgs, pat neraugoties uz to, ja nepiepildīsies. Pateicoties šī datuma nosaukšanai, tika būtiski kāpināta cilvēku interese par tirgus atvēršanu. "Lai gan process mazliet ievelkas, intereses veicināšana par tirgu ir notikusi un mērķis ir sasniegts," piebilda ministrijas pārstāvis.

Viņš skaidroja, ka galvenais tirgus atvēršanas mērķis ir izvēles tiesības mājsaimniecībām, cenas samazinājums noteiktos apstākļos un labāka servisa iegūšana konkurences apstākļos.

Latvijā

Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, Rīgā, šodien tika atvērta bijušās Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas grāmata "Dzejas struktūras loģika un poētika latviešu dainās" angļu valodā, aģentūru LETA informēja Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūtā. Grāmatu izdevusi izdevniecība "Pētergailis". Tās dizaina autors Ivo Grundulis, atbildīgā redaktore - Inguna Cepīte, redaktors - Kārlis Freibergs. Zinātniece, folkloras pētniece Vīķe-Freiberga savu 85 gadu jubileju atzīmēja, apgādā "Pētergailis" laižot klajā cikla "Trejādas saules" sējumu "Kosmoloģiskā saule" angļu valodā, lai ar latviešu dainām iepazīstinātu arī starptautisko auditoriju. Vīķe-Freiberga veikusi pētījumus par latviešu tautas dziesmu semiotiku, poētiku un struktūru. Šajā darbības posmā sagatavotas vai publicētas desmit grāmatas, ap 160 rakstu, monogrāfiju un grāmatu nodaļu, sniegtas vairāk nekā 250 runu un zinātniski referāti angļu, franču un latviešu valodā.