Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Latvijā

Ūdens līmenis Jēkabpils novadā paaugstinājies vēl par 16 centimetriem

© Viesturs Radovics

Paaugstinoties ūdens līmenim Daugavā, kritiska situācija pagājušās nedēļas nogalē ir izveidojusies Jēkabpils novada Dunavas pagastā. Šeit ūdens līmenis gan sestdien, gan svētdien ir paaugstinājies par 18 centimetriem katru dienu, pirmdienas, 22.aprīļa rītā līdz pl. 9 00 ūdens līmenis paaugstinājās vēl par 16 centimetriem, un tas turpina pieaugt.

Tāpat pirmdien pēc pl. 10 00 tika slēgts valsts autoceļš Jēkabpils - Dunava - Dviete, jau pie Dignājas pilskalna. Tas nozīmē, ka no sabiedriskā transporta kustība ir pārtraukta uz Sudrabkalna, Dunavas, Cukuriņu ciematiem, autobusi kursēs tikai līdz Dignājai.

Kopumā Dunavas pagastā ir applūduši vairāk nekā 1500 hektāri, plūdu teritorijā atrodas 39 mājas, kurās kopumā dzīvo 82 pieaugušie un 15 bērni. 26 no šīm mājām ir pilnībā nogrieztas no ārpasaules. Ūdens līmenim paaugstinoties, šodien tiek meklēti risinājumi par to, kā izvest mājlopus no applūstošajām teritorijām. Lopus nepieciešams izvest no divām zemnieku saimniecībām, kopumā - ap 80 lopus. Šim nolūkam tiks veidoti pontoni.

Iedzīvotājiem applūdušajās mājās tiek piegādāta pārtika, bērni tiek vesti uz skolu. Šos pakalpojumus ar novada pašvaldības finansējumu sniedz Dunavas pagasta iedzīvotājs Andris Stankevičs.

Pagasta iedzīvotāji atzīmē, ka šīgada plūdu līmenis jau ir sasniedzis pagājušā gadsimta lielāko plūdu - 1956. Gada - robežu.