Sprādzienu rūpnīcā olainieši uztver mierīgi

© F64 Photo Agency

«Agrāk farmos avārijas bija ļoti bieži. Tagad reti. Tagad biežāk smaku jūtu, siltā laikā četros no rīta ceļos un aiztaisu logu. Domāju, tas no pečkas,» saka Olaines tirgū sastaptā pārdevēja Gunta neilgi pēc akciju sabiedrības OlainFarm ražotnē notikušā sprādziena. Cita olainiete, tikai vakarā televīzijā skatoties ziņas, izbrīnījās, uzzinājusi, kas noticis no rīta.

Pečka ir bīstamo atkritumu dedzināšanas krāsns, kuras skurstenis slejas no pilsētas centra saskatāmā attālumā. Apmēram 12 000 pilsētas iedzīvotāju ir pieraduši, ka dzīvo vienā lielā rūpnieciskā zonā, kaut arī formāli šai zonai ir robežas, sākums un beigas. Olainē ķīmiskās rūpniecības uzņēmumi ir strādājuši gadu desmitiem, un pilsētas pirmiedzīvotāji ar dažādām smakām ir sen apraduši, bet nesenākie ienācēji ražošanas klātbūtni īpaši nemana, jo tagad vides aizsardzības un drošības prasības šādiem uzņēmumiem ir augstākas.

Pēc 17. aprīlī rīta stundā notikušā katla jeb reaktora sprādziena OlainFarm nitrofurointīna ražošanas iecirknī turpinās negadījuma izmeklēšana. To veic Valsts darba inspekcijas (VDI) un uzņēmuma speciālisti, Neatkarīgajai sacīja OlainFarm valdes loceklis Salvis Lapiņš. Pašlaik tiek pieļauts, ka negadījums, kurā cieta divi strādnieki, ir noticis vai nu tehniskas kļūmes, vai cilvēka faktora dēļ. S. Lapiņš saka – gadu desmitiem veicām tādas reakcijas, tāpēc tas nebija nekas jauns un neparasts. Reaktors ir pilnībā izpostīts, divi cietušie darbinieki pašlaik ārstējas slimnīcā. Viņiem uzņēmums apsolījis nodrošināt gan ārstēšanas, gan rehabilitācijas izdevumus. Pagaidām tie netiek aprēķināti, galvenais, lai cilvēki veseļojas un tiek uz kājām, noteica S. Lapiņš.

Uzņēmumā darbs tika atjaunots gandrīz tūlīt pēc sprādziena, un tagad rūpnīca darbojas ierastajā režīmā. Olainieši sprādzienu ražotnē īpaši neapspriež. Tāpat kā citu nesen notikušu negadījumu. Šogad martā citā Olaines ķīmiskajā rūpnīcā – Biolars – izcēlās ugunsgrēks. Biolars ir valsts nozīmes un rūpniecisko avāriju riska objekts, tajā pirms vairākiem gadiem tika veikta pārbaude un konstatēti pārkāpumi. Tie noteiktā termiņā bija jānovērš.

Olaines novada domes priekšsēdētāja vietniece Inta Purviņa uzskata, ka rūpnīcu tuvums un pēdējos mēnešos tajās notikušais neietekmē ne apkārtējo vidi, ne iedzīvotāju drošību, jo rūpnīcām noteiktas stingras prasības. Pie novada domes ēkas novietota instrukcija, kā rīkoties tehnogēna apdraudējuma gadījumā, šāda informācija ievietota arī pašvaldības mājaslapā internetā.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.

Svarīgākais