Mazie ērgļi gatavojas ligzdošanas sākumam

Atnākot pavasarim, no ziemošanas vietām Latvijā atgriezušies arī mazie ērgļi, kuri sāk gatavoties ligzdošanas sākumam, izraugoties gan piemērotāko ligzdu, gan arī gaidot atlidojam savu partneri.

Līdzīgi kā iepriekšējos gadus arī šogad dabas draugiem un mazo ērgļu cienītājiem tiks dota iespēja ar interneta kameras starpniecību sekot līdzi notikumiem mazo ērgļu ligzdā. Patlaban kameras ir uzstādītas pie divām ligzdām, bet tiešraide tiek nodrošināta vienai ligzdai, aģentūrai LETA stāstīja AS "Latvijas Valsts meži" vides eksperts un mazo ērgļu pētnieks Uģis Bergmanis.

Patlaban tiešraide tiek nodrošināta no mazo ērgļu ligzdas Teiču dabas rezervātā un notikumiem līdzi var sekot mājaslapā "http://www.lu.lv/tiesraide/3".

Bergmanis informēja, ka patlaban pie viens no ligzdas jau ir atgriezusies mazo ērgļu māte Mētra, kuras dzīves notikumiem ligzdā varēja sekot līdzi jau iepriekšējos gadus. Patlaban Mētra pie ligzdas ir viena pati.

"Nākamā nedēļa ir pēdējais laiks, kad putniem vajadzētu izveidot pāri un sākt gatavoties olu perēšanai," sacīja mazo ērgļu pētnieks.

Pagājušajā gadā pirmā ola tika izdēta 1.maija vakarā. Parasti pēc pirmās olas izdēšanas paiet četras līdz piecas dienas, kad parasti ligzdā tiek izdēta otra ola. Mazo ērgļu olas inkubācijas periods ir 38 līdz 43 dienas.

Bergmanis minēja, ka Latvijā ir apzinātas aptuveni 200 mazo ērgļu ligzdošanas vietas, bet kopumā Latvijā ligzdo aptuveni 3500 pāru jeb 20% no pasaules populācijas.

Lai apzinātu mežos ligzdojošo lielo putnu daudzumu "Latvijas Valsts meži" jau vairāku gadu garumā aicina cilvēkus ziņot par redzēto. Bergmanis uzsvēra, - jo vairāk būs informācija par ligzdojošajiem putniem, jo lielāka iespēja būs tos aizsargāt un vairot to populāciju.

Latvijā

Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes Dienvidkurzemes iecirkņa amatpersonas meklē bezvēsts prombūtnē esošo 1953.gadā dzimušo Elenu Fedorovu, kura vakar, 19.septembrī ap pulksten 12.00 izgāja no savas dzīvesvietas Liepājā, Siļķu ielā un līdz šim brīdim viņas atrašanās vieta nav zināma.

Svarīgākais