Iedzīvotāji plāno vērienīgas protesta akcijas

Lai protestētu pret valdības sagatavoto nākamā gada budžetu, vienlaikus notiks vairākas vērienīgas protesta akcijas gan 30. novembrī, gan 1. decembrī.

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes (RRP) Preses un sabiedrisko attiecību sektora vadītāja Sigita Pildava nra.lv informēja, ka policija nopietni gatavojas šīm akcijām, tomēr atturas prognozēt notikumu gaitu.

Lai protestētu pret valdības plānoto transporta nodevas paaugstināšanu motocikliem, pie Saeimas ēkas 30. novembrī plkst. 13.00 oficiālā un saskaņotā piketā pulcēsies aptuveni 1000 motobraucēji. Viņus neapmierina kardinālās izmaiņas motociklu nodevas paaugstināšanā, pašreiz ir nolemts, ka motociklu nodeva gadā būs jāmaksā 50 Ls pašreizējo 3 Ls vietā.

Kā aģentūrai LETA uzsvēra Latvijas Motoklubu asociācijas prezidents Aivars Freimanis, motociklisti neiebilst pret nodevu palielināšanu kā tādu, bet gan pret to, ka valdība ir vienojusies palielināt ikgadējo transportlīdzekļa nodevu motocikliem no trīs latiem līdz 50 latiem.

"Mēs vēlamies, lai nodoklis tiktu samazināts vismaz tādos saprātīgos līmeņos, kas būtu harmonijā ar vieglo automašīnu nodokli. Nav īsti loģiski, ka automašīnai, kura sver pusotru tonnu nodoklis ir 24 lati, savukārt motociklam, kas sver vidēji 200 kilogramus nodoklis ir 50 lati. Iepriekš dažu cilvēku teiktais, ka motocikli ir ekskluzīvs braucamrīks, neatbilst patiesībai, jo, konsultējoties ar juristiem, tika noskaidrots, ka motociklus īsti luksusa preču kategorijā ieskaitīt nevar," sacīja Freimanis.

Latvijas Motoklubu asociācijas prezidents atklāja, ka gadījumā, ja Saeima motociklistus nesadzirdēs, tad motociklisti noteikti vērsīsies citās instancēs, piemēram Eiropas tiesas instancē.

"Interese par piketu ir ļoti liela. Ievērojot to, ka ir rudens, dalībnieku skaits varētu būt mazāks nekā tad, ja tas notiktu vasarā, tomēr plānotais dalībnieku skaits ir ap 100. Lielākā daļa, visticamāk, būs bez motocikliem, taču gan jau būs arī kāds, kas ieradīsies ar motociklu," sacīja Freimanis.

Protesta akcijā pie Saeimas piedalīsies gan motoklubu biedri, kuri būs atpazīstami ar savu klubu logo uz vestēm, gan arī citi motociklisti. Atbalstu Latvijas motociklistiem izteikuši arī kolēģi no Lietuvas un Igaunijas.

Savukārt 1. decembrī pulksten 11.00 notiks studentu rīkota protesta akcija pie Ministru kabineta. Studenti nav apmierināti nedz ar izglītībai piešķirto budžetu nedz ar jauno nodokļu politiku, viņi uzsver, ka šīs izmaiņas iedragā jebkādu iespēju izdzīvot un attīstīties.

1. decembrī uz piketu aicina arī arodbiedrības, kas aicina protestēt pret valdības sagatavoto nākamā gada budžetu. Pikets plānots plkst.8.30 pie Saeimas, un tajā tiks pieteikti 1000 dalībnieki.

Latvijā

Saeimas "Progresīvo" frakcija atkārtoti iesniegusi priekšlikumus grozījumiem Ceļu satiksmes likumā, kas paredz noteikt naudas sodu par ātruma pārsniegšanu no sešiem līdz desmit kilometriem stundā (km/h), par ko pašlaik paredzēts tikai brīdinājums.

Svarīgākais