Pie "Alfas" darbosies mobilais mamogrāfs, aicinot sievietes veikt krūts vēža skrīningu

© skanpix

Lai atgādinātu sievietēm par nepieciešamību jebkurā vecumā un vienmēr rūpēties par savu veselību, šodien pie tirdzniecības parka "Alfa" darbosies mobilais mamogrāfs, kurā sievietes varēs veikt krūts vēža profilaktisko pārbaudi.

Mobilais mamogrāfs atradīsies pie tirdzniecības parka no plkst.10 līdz 18. Līdzīgas krūts veselības dienas pie tirdzniecības parka notiks arī 24.aprīlī, kā arī 18. un 25.maijā.

Savukārt 27.aprīlī, kā arī 11. un 15.maijā mobilais mamogrāfs atradīsies pie tirdzniecības centra "Origo".

Kā ziņots, iepriekšējā nedēļā tika atklāta krūts vēža informatīvā kampaņa "Pārbaudi krūtis, lai dzīvotu", kuras laikā sievietes tiks aicinātas pārbaudīt krūšu veselību.

"Mums arī ir bail iet laukumā pretī pretiniekiem, bet mēs saņemamies un ejam," atklājot informatīvo kampaņu, sacīja Latvijas sieviešu basketbola izlases komandas kapteine Liene Jansone. "Visas kopā būsim skaistas un veselīgas," viņa aicināja.

Kampaņas vēstneši atgādina, ka valsts apmaksā krūšu pārbaudi ar mamogrāfijas metodi visām sievietēm vecumā no 50 līdz 60 gadiem.

Sievietēm, kuras ir saņēmušas uzaicinājuma vēstuli no Nacionālā veselības dienesta, izmeklējums mobilajā mamogrāfā ir bez maksas, bet ar ģimenes ārsta vai ārstējošā ārsta norīkojumu izmeklējums maksā divus latus.

Jau ziņots, ka Latvijā saslimstība un mirstība no krūts vēža šobrīd ieņem pirmo vietu starp visiem ļaundabīgajiem audzējiem sievietēm, turklāt aptuveni 35% ļaundabīgo krūts audzēju tiek konstatēti novēloti - slimības trešajā un ceturtajā stadijā, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) dati.

Savukārt saslimstība ar dzemdes kakla vēzi pēdējo desmit gadu laikā ir pieaugusi par 20%, un ik mēnesi šī slimība tiek diagnosticēta apmēram divdesmit sievietēm Latvijā. Šis vēzis pasaulē un arī Latvijā ir otrais biežāk sastopamais audzējs sievietēm līdz 45 gadu vecumam un trešais izplatītākais vēža izraisītas nāves cēlonis sievietēm pēc krūts vēža un plaušu vēža.

Tikmēr ar zarnu jeb kolorektālo audzēju katru gadu Latvijā saslimst vairāk nekā 1000 cilvēku, un no tā mirst vairāk nekā 700 cilvēki. Pēdējo piecu gadu laikā pieaugusi gan saslimstība, gan mirstība, ko izraisījis šis vēzis.

Latvijā

Kaut arī vārdos visi Eiropas Parlamentā (EP) ir par Ukrainas uzvaru, itin bieži kuluāros dzirdami aicinājumi mēģināt "kaut ko sarunāt", kas nozīmē to, ka kāds var gribēt uzspiest Ukrainai kādu pazemojošu pamieru, komentējot norises parlamentā, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" sacīja EP deputāts Ivars Ijabs (LA).

Svarīgākais