Rēzeknē evakuētas divas ģimenes, plūdi pilsētai nedraud

No palu apdraudētajām teritorijām Rēzeknē evakuētas divas ģimenes, pārējie apdraudēto māju iedzīvotāji no evakuācijas pagaidām atteikušies, aģentūru LETA informēja Rēzeknes pilsētas pašvaldībā.

Neskatoties uz to, ka, līdzīgi kā katru pavasari, arī šogad ūdens līmenis Rēzeknes upē ir pacēlies, sasniedzot 2,75 metru atzīmi, un tā ir izgājusi no krastiem, pilsētas atbildīgo dienestu darbinieki ir apliecinājuši, ka pilsēta šādai situācijai ir bijusi gatava, plūdi Rēzeknei nedraud un satraukumam nav pamata.

Ūdens līmeni Rēzeknes upē nepārtraukti uzmana SIA "Rēzeknes ūdens" un dispečers, katras trīs stundas par to informējot pilsētas pašvaldības policiju. Pēdējās deviņās stundās ūdens līmenis upē ir bijis nemainīgs.

Patlaban uz tilta Pils ielā ir uzlikta zīme "Braukt aizliegts", bet gājējiem ir ieteikts neiet pār tiltu, jo tālāk daļa no Pils ielas ir applūdusi. Upes tuvumā esošās mājas tiek regulāri apsekotas.

"Viss internets burtiski ir pārpildīts ar plūdu fotogrāfijām, tostarp arī Rēzeknē. Rodas iespaids, ka daži fotogrāfiju autori un komentētāji tā tik vien gaida, kad pilsētas jaunbūves pazudīs zem ūdens, lai papriecātos," atzīmē Rēzeknes pilsētas domes un Civilās aizsardzības komisijas priekšsēdētājs Aleksandrs Bartaševičs (SC).

Tomēr satraukumam vai, vēl jo vairāk, panikai, pēc Rēzeknes mēra domām, nav iemeslu. Nav priekšnosacījumu arī ārkārtas situācijas izsludināšanai pilsētā.

"Pavasara pali Rēzeknē ir tradicionāli, un katru gadu applūst vienas un tās pašas vietas. Saistībā ar tādu objektu kā Austrumlatvijas radošo pakalpojumu centrs un it īpaši Reģionālais daudzfunkcionālais centrs būvniecību upes krasti daudzās vietās tikuši papildus nostiprināti. Tāpat ir paredzēti arī nepieciešamie pasākumi, lai pasargātu uzbērumu un upes krastus no izskalošanas," skaidro Bartaševičs.

Šogad ūdens līmenis Rēzeknes upē ir pārsniedzis kritisko atzīmi, tomēr, pateicoties profilaktiskajiem pasākumiem, situācija nav tik bīstama, kā varēja būt.

Lai vēl drošāk pasargātu pilsētu no plūdiem, Rēzeknes pilsētas dome Krasta ielas rekonstrukcijas projekta gaitā plāno pacelt pastāvīgi applūstošo Krasta ielas posmu un atjaunot un modernizēt vēsturiskās hidrotehniskās būves Krasta ielā, kā arī iztīrīt un padziļināt Rēzeknes upes gultni 2,2 kilometru garumā.