Pļaviņu novada pašvaldība aicinās valdību izsludināt ārkārtas situāciju

© Twitter

Pļaviņu novada pašvaldības Civilās aizsardzības komisijas ārkārtas sēdē pašvaldības un operatīvo dienestu pārstāvji nolēmuši aicināt Ministru kabinetu (MK) izsludināt ārkārtas situāciju Pļaviņu pilsētā un Aiviekstes pagastā.

Pļaviņu novada domes priekšsēdētājas vietnieks Ainārs Arnītis aģentūru LETA informēja, ka līdzīgi kritiska situācija esot gan Pļaviņās, gan Aiviekstes pagastā, tāpēc lūgs MK izsludināt ārkārtas situāciju, nosakot atbilstošu turpmāko rīcību.

"Patlaban Daugavas plūdi pilsētu ir pārdalījuši divās daļās, un ar automašīnu nav iespējams šķērsot Pļaviņas, jo noplūdušajā Upes ielā ūdens līmenis virs brauktuves jau ir aptuveni 70 centimetru. Pa šo laiku applūdusi arī Raiņa iela, pa kuru vēl no rīta varēja apbraukt naktī applūdušo Daugavas ielu," skaidroja Arnītis.

Ūdens līmenis Daugavā pie Pļaviņām šorīt ir 75,12 metri Baltijas jūras augstumu sistēmā (BS) un par 62 centimetriem pārsniedz kritisko robežu (74,50 metrus). Situācija patlaban pasliktinās. Kopš šā rīta līmenis kāpis vēl par 44 centimetriem.

No Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Pļaviņu novada pašvaldībā saņemta informācija, ka VUGD Daugavas apkārtnes apsekos ar helikopteru un tuvākās stundas laikā ziņošot par ledus stāvokli citviet upē.

Zemessargi no kādas noplūdušas vietas evakuējuši vienu cilvēku.

Autotransportam ieteicams neiebraukt Pļaviņās vispār, bet braukt tikai par apvedceļu garām pilsētai, pauda Arnītis.

Vadoties pēc vizuāliem novērojumiem, Pļaviņu novada domes priekšsēdētājas vietnieks gan apšaubīja Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra informāciju, vai patlaban Pļaviņās būtu pārsniegts vēsturiski maksimālais novērotais ūdens līmenis, jo viņš atceras, ka Pļaviņu teritorijā plūdu rekords bijis 1979.gadā, un tādā līmenī Pļaviņu pilsēta pagaidām varbūt vēl nav applūdusi.

Viņš gan pieļāva, ka varbūt atšķiras rekordi ūdens līmenim upē un tā ietekmei uz pilsētu. "Uz Pļaviņu jauniešu iniciatīvu centra "Ideja" ēkas ir atzīme 1979.gada plūdu līmenim, pēc kā iespējams salīdzināt plūdu maksimumu," skaidroja pašvaldības pārstāvis.

Arnītis pagaidām atturējās komentēt applūdušās teritorijas, jo tikai tagad, pēc Civilās aizsardzības komisijas ārkārtas sēdes, atkārtoti tiks apsekota pilsēta.

Kā ziņots, Daugavā pie Pļaviņām plkst.9.30 ūdens līmenis pārsniedzis vēsturiski maksimālo novēroto ūdens līmeni, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra informācija.

Vēsturiski maksimālais novērotais ūdens līmenis patlaban pie Pļaviņām pārsniegts par 12 centimetriem un ir sasniedzis 75,15 metrus virs jūras līmeņa.

Ap plkst.3.30 sākās bieza ledus iešana Daugavā pie Pļaviņām, kas izraisīja strauju ūdens līmeņa kāpumu pilsētas teritorijā, līdz ar to tika pārsniegta kritiskā atzīme - 73,2 metri. Līdz ar to divu stundu laikā ūdens līmenis Pļaviņās bija cēlies par vairāk nekā vienu metru. Ūdens līmenis pie Zeļķiem plkst.7 bija 76,33 metri, bet pie Pļaviņu pilsētas - 74,75 metri virs Baltijas jūras sistēmas.

Hidrologi prognozē, ka tuvākajā laikā Daugavā pie Pļaviņām turpināsies ūdens līmeņa paaugstināšanās.

Jau ziņots, ka iepriekš Pļaviņās bija applūdusi apkārtne pie ēkām, kurās atrodas Pašvaldības policijas (PP), Valsts policijas (VP) un Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) telpas, tāpēc visi šie dienesti patlaban Pļaviņās dežūrē mobilā veidā savās dienesta automašīnās.

Applūdusi Daugavas iela, tāpēc satiksme Pļaviņās tiek novirzīta pa Raiņa ielu un apvedceļu, un transportu novirza no iebraukšanas Pļaviņu centrā.

Ap plkst.3.30 naktī Pļaviņās tika konstatēta kritiska situācija un applūstošajā teritorijā tika modināti iedzīvotāji, ko īstenoja, pielietojot Pļaviņās esošos trauksmes signālus, kā arī policijas automašīnu sirēnas. Iedzīvotājiem tika piedāvāts evakuēties, un šo iespēju pagaidām izmantojuši divi cilvēki, skaidroja Arnītis.

Ledus iestrēdzis Bebrulejās, kas ir Daugavas līkums, kur ledus sastrēgumi veidojoties tradicionāli. "Tajā vietā upe met līkumu, bet ledus iet pa taisno un ietriecas krastā, radot sablīvējumu," iepriekš skaidroja Arnītis.

Viņš pastāstīja, ka applūdusi arī mūzikas skola, sākumskolas vecuma bērnu un rotaļu un attīstības centrs "Pepija" un sociālās aprūpes centra "Pļaviņas" ēkas apkārtne.

"Sociālās aprūpes centrā patlaban ir 47 guloši pacienti. Mums ir vienošanās ar SIA "Aizkraukles slimnīca" apsaimniekoto "Aizkraukles medicīnas centru", ka nepieciešamības gadījumā viņus pārvietotu uz turieni, taču gulošo pacientu stāvoklis ir tāds, ka ap 30 kilometru attālais brauciens uz Aizkraukli viņiem var būt risks, tāpēc pagaidām nolemts viņus neevakuēt, un viņi tiek apkopti uz vietas," skaidroja Arnītis.

Pļaviņās applūdušas teritorijas gan Daugavas, gan Aiviekstes apkārtnē, tostarp vairāki mājokļi Gostiņos, kas ir Pļaviņu pilsētas daļa pie Aiviekstes ietekas Daugavā, kur dažu māju apkārtne tradicionāli applūst ātrāk nekā citur.

Ūdens plūst pāri arī jaunajam, nepabeigtajam aizsargdambim, kuru Pļaviņās sāka būvēt pērn, un ir jāpabeidz šā gada jūlijā. Plūdu situācija tiks vēlāk izvērtēta arī attiecībā uz nepabeigtā aizsargdambja būvniecību un tā tehnisko risinājumu, prognozēja Pļaviņu novada domes priekšsēdētājas vietnieks.

Uz plūdu skartajām Pļaviņām šodien devies arī iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (RP). Šajā pašā braucienā viņš apmeklē arī Daugavpili. Lai pārrunātu plūdu situāciju, ministram plānotas tikšanās ar vietējo pašvaldību vadību, aģentūru LETA informēja Iekšlietu ministrijas preses pārstāve Gunta Skrebele.