Situācija Ogrē "stabili dramatiska"; ledus krāvumi krājas vairāku kilometru garumā

© F64 Photo Agency

Situācija Ogres pilsētā, kur ledus krāvumi nosprostojuši upi un sākušies plūdi, ir "stabili dramatiska" - ledu spridzināt vairs nav iespējams, bet no upes augšteces turpina krāties arvien garāki ledus sastrēgumi vairāku kilometru garumā, aģentūrai LETA pastāstīja Ogres novada domes sabiedrisko attiecību speciālists Nikolajs Sapožņikovs.

Ogres upe vakar pilsētā pārrāvusi otro dambi Rūpnieku ielas galā. Lai mēģinātu pasargāt pilsētu no turpmākas applūšanas, pašvaldība mēģina ar akmeņu un šķembu krāvumiem nostiprināt dambja trešo posmu Suntažu un Poruka ielas galā pie Brīvības ielas.

Sapožņikovs norādīja, ka esošie dambji, kurus upe tik viegli pārrāvusi, visticamāk, būvēti nepareizi, bez akmeņiem uzberot granti un pieblietējot smiltis. "Ja bebri tajā varēja izrakt alas, tas vien liecina, ka dambis nebija riktīgs. Brīnums, ka tas tik ilgi turējās," atzina Sapožņikovs.

Pārrautos aizsprostus patlaban salabot nav iespējams, bet, kad plūdi beigsies, pašvaldībai būs jābūvē jauni dambji.

Ja vakar pēc spridzināšanas ledus nedaudz sakustējies, tad šorīt ap sešiem upes lejtecē atkal pavērusies pavisam cita aina, kuru Sapožņikovs salīdzina ar ledus laikmetu Ogrē. Starp milzīgo ledus gabalu krāvumiem manāmi ar saknēm izgāzti koki, upe parāvusi līdzi sētas un dažādas metāla detaļas, bet Ogresgalā pie Rankas upītes ietekas Ogrē pali aiznesuši vienu no pieciem privātajiem gājēju tiltiņiem.

Šorīt atjaunota elektrības padeve Pārogrē, taču Norupītes apkaimē iedzīvotājiem joprojām elektrības nav, tāpēc pašvaldība meklē risinājumus, kā nodrošināt dzeramā ūdens padevi applūdušajiem ogrēniešiem.

Sapožņikovs pastāstīja, ka glābējiem nav nācies papildus evakuēt cilvēkus, taču nācies sniegt palīdzību jau izglābtajiem, kas mājokļus pametuši steigā bez naudas un dokumentiem.

Precīzu applūdušo māju skaitu noteikt nav iespējams, jo ūdens līmenis ir mainīgs. Sapožņikovs atzina, ka pašreizējā situācija salīdzinoši ir vēl kritiskāka nekā 1995.gadā pieredzētajos plūdos.

Kā ziņots, šorīt plkst.6.28 Ogrē plūdu dēļ slēgta transporta kustība Lašupes ielā abos virzienos, aģentūru LETA informēja Valsts policijā.

Ogres upes lejtecē ledus sablīvējies vairāku kilometru garumā un uz Daugavas ūdeņiem virzās ļoti lēni. Lai veicinātu ledus iziešanu, vakar tika veikta spridzināšana, lai izkustinātu ledus krāvumus Ogres grīvā un veicinātu ledus ieiešanu Daugavas ūdeņos.

Tomēr šorīt ledus krāvumi Ogres upes grīvā ir ievērojumi papildinājušies un milzīgi ledus gabali izspiedušies arī upes krastā, lielā augstumā ledus sablīvējies pie dzelzceļa tilta.

Kā informē Ogres novada Pašvaldības policijas priekšnieks Uģis Ulmanis, šonakt vairāku kilometru garajai ledus krāvumu virknei pievienojies jauns ledus pienesums, kas no upes augšteces nonācis pilsētas teritorijā. Līdz ar to nedaudz palielinājies ūdens līmenis Norupītes rajonā, atkal applūdis ceļš Lašupēs, pa kuru vakar pēcpusdienā satiksme jau bija atjaunota.

Dārzkopības sabiedrības "Ogre" teritorijā ūdens vakar jau bija atkāpies un Ogresgala pagasta pārvalde jau bija noorganizējusi ielu atbrīvošanu no plūdos sanestajiem ledus gabaliem.

Latvijā

“Dzīvoju Latvijā jau vairāk nekā deviņus gadus,” teic rakstnieks, publicists un vēsturnieks Dmitrijs Savins, kura dzimtene ir Krievija, Aizbaikāls, pilsēta Čita. “Pirms tam nekad nebiju domājis, ka kļūšu par emigrantu. Bet mēs visi zinām, kāda ir situācija mūsdienu Krievijā. Tāpēc mana aizbraukšana bija loģisks rezultāts manam politiskajam darbam Krievijā. Man Krievijā bija tikai divi varianti: cietums vai emigrācija.” Intervija ar Dmitriju notiek latviski.

Svarīgākais