Plūdi joprojām apdraud Ogri; slēgta transporta kustība Lašupes ielā

© F64 Photo Agency

Šorīt plkst.6.28 Ogrē plūdu dēļ slēgta transporta kustība Lašupes ielā abos virzienos, aģentūru LETA informēja Valsts policijā.

Kā aģentūru LETA informēja Ogres novada domes preses sekretārs Nikolajs Sapožņikovs, ledus Ogres upē iziet, taču pārāk lēni, tāpēc Ogrē vēl arvien atrodas plūdu draudu situācijā.

Ogres upes lejtecē ledus sablīvējies vairāku kilometru garumā un uz Daugavas ūdeņiem virzās ļoti lēni. Lai veicinātu ledus iziešanu, vakar civilās aizsardzības komisijas ārkārtas sēdē tika nolemts spridzināt ledu.

Spridzināšana tiek veikta, lai izkustinātu ledus krāvumus Ogres grīvā un veicinātu ledus ieiešanu Daugavas ūdeņos.

Pirmo spridzināšanu Zemessardzes 54.bataljona vīri veica posmā no komunikāciju tilta līdz autoceļa A6 tiltam, savukārt otro - posmā no dzelzceļa tilta līdz komunikāciju tiltam.

Spridzināšana, kaut arī nedaudz, tomēr izkustināja ledus krāvumus - gan pašā upes lejtecē, gan arī sablīvējuma virknes tālākajos posmos. Neilgi pēc spridzināšanas darbiem ledus izgāja upes krasta joslā pie Lašupes, atbrīvojot ceļu ūdens plūsmai, arī pie Norupītes ietekas bija manāma ledus izkustēšanās.

Sapožņikovs norādīja, ka diemžēl situācija mainās ik brīdi. Šorīt ledus krāvumi Ogres upes grīvā ir ievērojumi papildinājušies un, milzīgi ledus gabali izspiedušies arī upes krastā, lielā augstumā ledus sablīvējies pie dzelzceļa tilta.

Kā informē Ogres novada pašvaldības policijas priekšnieks Uģis Ulmanis, šonakt vairāku kilometru garajai ledus krāvumu virknei pievienojies jauns ledus pienesums, kas no upes augšteces nonācis pilsētas teritorijā. Tā rezultātā nedaudz palielinājies ūdens līmenis Norupītes rajonā, atkal applūdis ceļš Lašupēs, pa kuru vakar pēcpusdienā satiksme jau bija atjaunota.

Dārzkopības sabiedrības "Ogre" teritorijā ūdens vakar jau bija atkāpies un Ogresgala pagasta pārvalde jau bija noorganizējusi ielu atbrīvošanu no plūdos sanestajiem ledus gabaliem.

Patlaban nopietna situācija sāk veidoties Gaujā, kuras augštecē sācis paaugstināties ūdens līmenis, aģentūru LETA informēja Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra hidrologi.

Gulbenes novada Velēnā Gaujā ūdens līmenis paaugstinājies par 74 centimetriem un applūdušas palienes. Mierīgāka situācija ir Valmierā un Carnikavā, kur ūdens līmenis cēlies par par septiņiem centimetriem.

Lielupē pie Mežotnes ūdens līmenis lēnām, bet krītas, savukārt Daugavā novērtas ūdens līmeņa svārstības.

Daugavā posmā Piedruja-Vaikuļāni un Jēkabpils turpinās ledus iešana, atsevišķi posmi brīvi, vietām posmā Buiviši-Pļaviņas redzams ledus.

Ūdens līmenis Krāslavā paaugstinājies par 17 centimetriem.

Latvijā

TV24 raidījumā “Dienas personība ar Veltu Puriņu” viesojās sociologs Aigars Freimanis, kurš komentēja labklājības ministra Ulda Auguļa (ZZS) nesenos izteikumus par bērnu kopšanas atvaļinājuma saīsināšanu. Freimanis atklāj, ka Auguļa kungam piemīt kāds “politisks netikums” un uzskata, ka šoreiz labklājības ministrs ir "mazliet iebraucis auzās."