Glābēji snieguši palīdzību applūdušās automašīnās palikušiem cilvēkiem

Glābējiem vakar nācies sniegt palīdzību vairākiem cilvēkiem, kuri nav spējuši izbraukt ar automašīnām no applūdušām teritorijām, aģentūru LETA informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā.

Daugavpils novadā Sventes pagastā vakar no rīta Silupe pārpludinājusi autoceļu Daugavpils-Ilūkste. Pārplūdušajā teritorijā metru dziļā ūdenī atradusies automašīna un tajā viens cilvēks. Automašīna izvilkta sausākā vietā ar trosi.

Ap pusnakti uz šī paša ceļa ūdenī nokļuvusi vēl kāda automašīna, bet cilvēki paši nokļuvuši drošībā.

Šorīt plkst.6.28 saņemta informācija no policijas, ka Ogrē Lašupes rajonā var applūst ceļš, tāpēc policija apturējusi transporta kustību.

Vakar Daugavpils novada Līksnas pagasta Ļubasts applūdušas 115 dārza mājiņas. Tajās pastāvīgi dzīvojot astoņi cilvēki, kuri no evakuācijas atteikušies.

Aizvadītajā diennaktī glābēji vairākiem cilvēkiem palīdzējuši evakuēties no applūdušām mājām, bet vairāki cilvēki no evakuācijas atteikušies.

Kā ziņots, patlaban nopietna pavasara palu situācija sāk veidoties Gaujā, kuras augštecē sācis paaugstināties ūdens līmenis, aģentūru LETA informēja Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra hidrologi.

Gulbenes novada Velēnā Gaujā ūdens līmenis paaugstinājies par 74 centimetriem un applūdušas palienes. Mierīgāka situācija ir Valmierā un Carnikavā, kur ūdens līmenis cēlies par par septiņiem centimetriem.

Lielupē pie Mežotnes ūdens līmenis lēnām, bet krītas, savukārt Daugavā novērtas ūdens līmeņa svārstības.

Daugavā posmā Piedruja-Vaikuļāni un Jēkabpils turpinās ledus iešana, atsevišķi posmi brīvi, vietām posmā Buiviši-Pļaviņas redzams ledus.

Ūdens līmenis Krāslavā paaugstinājies par 17 centimetriem.

Ogres upes posmā gar Peldu ielu un Lašupēm ledus vakar sakustējies un ūdens līmenis jau dienas gaitā nedaudz samazinājies, taču mājas joprojām ir applūdušas un situācija upes krastos saglabājas kritiska, aģentūrai LETA vakar pastāstīja Ogres novada domes preses sekretārs Nikolajs Sapožņikovs.

Kā ziņots, nolūkā paātrināt ledus iziešanu Ogres upē vakar tika spridzināts ledus. Spridzināšana gan tūlītēju rezultātu nenesa, tomēr pašvaldības pārstāvji uzskata, ka tādējādi plūdu sekas tiek mazinātas.

LETA jau ziņoja, ka pēdējās diennaktis Ogres novadā un pilsētā bijušas kritiskas, jo ūdens appludinājis arvien lielākas teritorijas, tostarp arī mājas, pagalmus un ceļus.

Latvijā

TV24 diskusiju raidījumā “Uz Līnijas” 1. oktobrī viesojās biedrības "Latvijas dārznieks" eksperte, agronome, dārzeņkopības speciāliste Mārīte Gailīte, kas vērsa uzmanību uz šī gada sliktajiem laikapstākļiem Eiropā.