Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Latvijā

Daugavpils novadā applūst ciemi, no ārpasaules nošķirti ap pussimts cilvēku

Pārplūstošās Daugavas ūdeņi Daugavpils novadā nošķīruši no ārpasaules vairākus ciemus, ar tajos mītošajiem ap pussimts cilvēkiem.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja Daugavpils novada domes izpilddirektores vietnieks Aleksandrs Aizbalts, no ārpasaules ir nošķirti Mazie un Lielie Ribaki, kuros dzīvo 30 līdz 40 cilvēki, Aizupes ciems, kurā mīt 12-15 cilvēki, un Nīcgales ciems, kur atrodas vairākas mājas, kuras to īpašnieki izmanto galvenokārt kā vasarnīcas.

No ārpasaules nošķirto ciemu iedzīvotāji, līdz kuru mājām patlaban var nokļūt vienīgi ar laivu, no evakuācijas pagaidām atteikušies.

Palu ūdeņi Daugavpils novadā appludinājuši arī aptuveni 50 vasarnīcas dārzkopības kooperatīvā "Ļubaste", vairākus vecā Ilūkstes ceļa un ceļa Daugavpils-Rubanišķi posmus, kā arī vairākus pagastu ceļus Līksnas un Sventes pagastos.

Straujo ūdens līmeņa celšanos Daugavā Daugavpils novada teritorijā lielā mērā ir veicinājis ledus sastrēgums pie Vaikuļāniem Līksnas novadā un Daugavā aiz Nīcgales joprojām neuzlūzušais ledus.

"Citos gados ledus sastrēgumi pie Vaikuļāniem tikuši pārrauti jau pie 5,5 metriem. Patlaban ūdens līmenis ir paaugstinājies līdz 6,6 metriem, bet ledus sastrēgums joprojām nekust," stāstīja Aizbalts.

Ja tuvāko trīs četru stundu laikā ledus sastrēgums netiks pārrauts, ūdens līmenis Daugavā turpinās celties un var apdraudēt arī pilsētu, brīdināja Aizbalts.

Ūdens līmenim Daugavā sasniedzot 7-7,5 metru atzīmi, Daugavpilī sāk applūst zemākās vietas un ielas. Daugavpils novadā pie šāda ūdens līmeņa sāks applūst arī dārzkopības kooperatīvi "Kooperators" un "Maļutki".