Kozlovskis aicina applūdušo teritoriju iedzīvotājus pakļauties aicinājumam evakuēties

Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (RP) aicina iedzīvotājus applūdušajās teritorijās pakļauties pašvaldību un glābēju aicinājumam evakuēties no potenciāli bīstamajām teritorijām, kuras vistuvākajā laikā var applūst, aģentūru LETA informēja ministra padomniece Daiga Holma.

"Īpaši aicinu piederīgos rūpēties par vecāka gadagājuma cilvēkiem un palīdzēt viņus savlaicīgi nogādāt drošās vietās. Pašvaldības savās teritorijās ir izveidojušas vietas, kur cilvēkiem plūdu laikā apmesties," sacīja Kozlovskis.

Applūdušajās teritorijās, no kurām evakuēti cilvēki, Valsts policija strādā pastiprinātā režīmā, lai viņu īpašumi būtu drošībā, atzīmēja Kozlovskis.

Arī Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta preses pārstāve Inga Vetere aģentūrai LETA uzsvēra, ka gadījumos, kad cilvēki sākotnēji atsakās evakuēties, vēlāk, kad teritorija jau applūdusi, viņus nogādāt drošībā ir daudz problemātiskāk.

Vetere atzina, ka applūdušajās teritorijās cilvēki bija apziņoti un instruēti, kā rīkoties ārkārtas situācijā, taču ne visi ir klausījuši glābēju padomiem. VUGD pārstāve piebilda, ka pagājušajā naktī Ogres pusē daudzi cilvēki, kuri bija nonākuši nelaimē, glābējiem signalizēja ar kabatas lukturīšiem. Applūdušajās mājās elektrība ir atslēgta, tāpēc ar baterijām darbināmi lukturīši ir vienīgais veids, kā nakts laikā cilvēkiem applūdušajos namos pievērst sev glābēju uzmanību. Tomēr daudzi šo padomu bija aizmirsuši, ar nožēlu konstatēja Vetere.

Vetere arī pastāstīja, ka otrdienas vakarā VUGD un policija bija ļoti aktīvi cīnījusies ar makšķerniekiem - pie Ogres ietekas Daugavā atradušies aptuveni 20 makšķernieku. Viņi nodzīti no ledus, taču pēc tam atkal uzradušies.

VUGD arī velta pārmetumus "plūdu tūristiem", jo vakar Ogrē ieradušies daudzi plūdu vērotāji, līdz ar to operatīvajiem dienestiem radušās grūtības piebraukt plūdu skartajām vietām.

Jau ziņots, ka aizvadītā diennakts Ogres novadā un pilsētā bijusi visai kritiska, jo ūdens appludinājis arvien lielākas teritorijas.

Latvijā

Saeimas Pieprasījumu komisija trešdien noraidīja opozīcijā esošās "Apvienotā saraksta" pieprasījumu premjerei Evikai Siliņai (JV) par valdības rīcību ar nacionālo aviokompāniju "airBaltic", taču sēdē izskanēja pārmetumi premjerei par nevēlēšanos sniegt atbildes uz deputātus interesējošiem jautājumiem.