Aizliegs diskriminējošu attieksmi pret dažāda dzimuma, rases vai etniskās piederības bezdarbniekiem

Saeima šodien pirmajā lasījumā konceptuāli atbalstīja grozījumus bezdarbnieku un darba meklētāju atbalsta likumā, kas paredz aizliegt atšķirīgu attieksmi dzimuma, rases vai etniskās piederības dēļ, nodrošinot personai pieeju nodarbinātības atbalsta pakalpojumiem.

Grozījumi likumā tai pat laikā nosaka, ka atšķirīga attieksme pret personu pieļaujama, ja aktīvo nodarbinātības un preventīvo bezdarba samazināšanas pasākumu nodrošināšana tikai vai galvenokārt viena dzimuma, noteiktas rases vai etniskās piederības personām ir objektīvi pamatota ar tiesisku mērķi.

Ja strīda gadījumā persona norāda uz apstākļiem, kas varētu būt par pamatu tās tiešai vai netiešai diskriminācijai dzimuma, rases vai etniskās piederības dēļ, aktīvo nodarbinātības un preventīvo bezdarba samazināšanas pasākumu īstenotāja pienākums ir pierādīt, ka atšķirīgas attieksmes aizliegums nav pārkāpts.

Likumā ir paskaidrots, ka tieša diskriminācija ir tāda attieksme pret personu, kas tās dzimuma, rases vai etniskās piederības dēļ salīdzināmā situācijā ir, bija vai varētu būt mazāk labvēlīga nekā pret citu personu. Netieša diskriminācija ir šķietami neitrāls noteikums, kritērijs vai prakse, kas rada vai var radīt nelabvēlīgas sekas personas dzimuma, rases vai etniskās piederības dēļ, izņemot gadījumu, kad šāds noteikums, kritērijs vai prakse ir objektīvi pamatota.

Par diskrimināciju uzskatāma arī personas aizskaršana vai norādījums to diskriminēt.

Aizskaršana ir personas pakļaušana tās dzimuma, rases vai etniskās piederības dēļ tādai no šīs personas viedokļa nevēlamai rīcībai, kuras mērķis vai rezultāts ir šīs personas cieņas aizskaršana un iebiedējošas, naidīgas, pazemojošas vai degradējošas vides radīšana.

Par diskrimināciju dzimuma dēļ uzskatāma arī mazāk labvēlīga attieksme pret sievieti grūtniecības laikā vai pēcdzemdību periodā līdz vienam gadam, bet, ja sieviete baro bērnu ar krūti, visā barošanas laikā.

Labklājības ministrija (LM) skaidro, ka šādi grozījumi nepieciešami, lai, pārņemot Eiropas Savienības (ES) direktīvu prasības, nodrošinātu iedzīvotāju aizsardzību pret nepamatoti atšķirīgu attieksmi atkarībā no dzimuma, rases vai etniskās piederības.

LM uzsver, ka grozījumi pozitīvi ietekmēs iedzīvotāju iespējas un tiesības, jo tie nosaka, kas ir tieša un netieša diskriminācija, kā to atpazīt un kā aizstāvēt savas tiesības, ja ir notikusi diskriminācija.

Tāpat grozījumiem likumos būs pozitīva ietekme uz neaizsargātākajām sabiedrības grupām, piemēram, sievietēm grūtniecības un pēcdzemdību atvaļinājuma laikā, nelabvēlīga attieksme pret kurām uzskatāma par diskrimināciju dzimuma dēļ.