Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Līdz kritiskajai robežai Daugavā pie Daugavpils atlikuši vien 59 centimetri

Līdz pilsētai kritiskajam ūdens līmenim - septiņiem metriem - Daugavā pie Daugavpils palikuši vien 59 centimetri, aģentūru LETA informēja Daugavpils pilsētas domes civilās aizsardzības speciālists Vladislavs Ruskuls.

Kopš plkst.7 ūdens līmenis Daugavā pie Daugavpils pieaudzis par gandrīz diviem metriem - no 4,54 līdz 6,41 metram. Neskatoties uz diviem ūdens līmeņa pazeminājumiem, ap pusdienlaiku un darba dienas beigās Daugavas ūdeņi kopumā ir cēlušies visai strauji.

Nedaudz cerīgu situāciju darot tas, ka pēdējā stundā ūdens līmenis Daugavā ir cēlies tikai par dažiem centimetriem, savukārt bažas vieš ziņas, ka arī naktī ir gaidāma pozitīva gaisa temperatūra un ūdens līmenis Daugavā var turpināt kāpt.

Pavisam maz - 63 centimetri līdz kritiskajai 6,3 metru atzīmei - Daugavā atlicis arī pie Jēkabpils. Aizvadītajā diennaktī ūdens līmenis šeit audzis par vairāk nekā pusotru metru.

Līdzīgi kā pie Daugavpils, arī pie Jēkabpils ledus Daugavā šodien ir lūzis un izgājis. Upē turpinās ledus iešana.

Ņemot vērā, ka gan Latvijā, gan arī Baltkrievijā nākamajās diennaktīs tiek solīts visai silts laiks, varot prognozēt, ka strauja ūdens līmeņa celšanās Daugavā turpināsies.

Saistībā ar pavasara paliem un ūdens līmeņa celšanos ūdenstilpēs, kas var veicināt māju pagraba telpu un tajās esošo siltummezglu iekārtu appludināšanu, SIA "Daugavpils dzīvokļu un komunālās saimniecības uzņēmums" pieļauj siltummezglu iekārtu pagaidu demontāžu atsevišķās mājās.

Ar mērķi pasargāt no appludināšanas siltumapgādes iekārtas var tikt demontētas un siltumapgāde pārtraukta 20 dzīvojamās mājās: Kandavas, Teātra, Vienības, Krāslavas, Cietokšņa, Saules, Vidus un18.novembra ielā.

Daugavpils dzīvokļu un komunālās saimniecības uzņēmums šajās mājās veiks pastāvīgu pagraba telpu stāvokļa monitoringu un savlaicīgi informēs māju iedzīvotājus.

Jau ziņots, ka maksimālais ūdens līmenis Daugavā pie Daugavpils šogad varētu pārsniegt Daugavpilij kritiskos septiņus un pat 7,5 metrus.

Atbildīgo dienestu speciālisti pastiprināti seko situācijas attīstībai Daugavā.

Tuvojoties palu laikam, plūdu apdraudētajās pašvaldībās ir izstrādāti palu laika pasākumu plāni, sarūpēts nepieciešamais materiāli tehniskais nodrošinājums, kā arī noteiktas iedzīvotāju izmitināšanas vietas plūdu gadījumam. Pienācīgi sagatavojušies palu laikam ir arī visi atbildīgie dienesti.

Savukārt Daugavpils reģiona iedzīvotāji aicināti iesaistīties brīvprātīgo un sociāli aktīvo interesentu akcijā "Daugavpils pret plūdiem", novērot parādības, kas saistītas ar apkārtējās vides izmaiņām Daugavas upes baseinā, - ledus sastrēgumus, ūdens celšanos vai citas bīstamas situācijas - un informēt par tām akcijas organizatorus, lejupielādējot fotogrāfijas vai video platformā.