Līdz kritiskajai robežai Daugavā pie Daugavpils atlicis mazāk par metru

Līdz pilsētai kritiskajam septiņiem metriem ūdens līmenim Daugavā pie Daugavpils palikuši vien 94 centimetri; tas turpina celties, informēja Daugavpils pilsētas domes civilās aizsardzības speciālists Vladislavs Ruskuls.

Šodien ap pusdienlaiku Daugavā pie Daugavpils īslaicīgi ūdens līmenis samazinājās, bet nu tas atkal sācis celties, dažās stundās pieaugot par aptuveni pusmetru un pārsniedzot sešu metru atzīmi. Plkst.16 ūdens līmenis Daugavā pie Daugavpils bija 6,06 metri.

Tā kā ūdens līmenis Daugavā pie Piedrujas un Krāslavas aizvadītajā diennaktī pieaudzis par nepilnu metru, līdzīga ūdens līmeņa paaugstināšanās turpmākajā diennaktī varētu būt sagaidāma arī pie Daugavpils.

Sakarā ar pavasara paliem un ūdens līmeņa celšanos ūdenstilpēs, kas var veicināt māju pagraba telpu un tajās esošo siltummezglu iekārtu appludināšanu, SIA "Daugavpils dzīvokļu un komunālās saimniecības uzņēmums" pieļauj siltummezglu iekārtu pagaidu demontāžu atsevišķās mājās.

Ar mērķi pasargāt no appludināšanas siltumapgādes iekārtas var tikt demontētas un siltumapgāde pārtraukta 20 dzīvojamās mājās: Kandavas, Teātra, Vienības, Krāslavas, Cietokšņa, Saules, Vidus un18.novembra ielā.

Daugavpils dzīvokļu un komunālās saimniecības uzņēmums šajās mājās veiks pastāvīgu pagraba telpu stāvokļa monitoringu un savlaicīgi informēs māju iedzīvotājus.

Jau ziņots, ka aizvadītajā diennaktī ūdens līmenis Daugavā pie Daugavpils cēlies par 1,73 metriem, plkst.7 sasniedzot 4,54 metrus. Maksimālo ūdens līmeņa pacēlumu Daugavā varētu novērot tuvāk nedēļas nogalei, kad tas varētu pārsniegt Daugavpilij kritiskos septiņus un pat 7,5 metrus, prognozēja Ruskuls.

Atbildīgo dienestu speciālisti pastiprināti seko situācijas attīstībai Daugavā.

Jau ziņots, ka ūdens līmenis Daugavā pie Daugavpils šogad varētu pārsniegt pilsētai kritisko septiņu metru atzīmi. Maksimālais ūdens līmenis Daugavā Daugavpilī tiek prognozēts 6,40-7,40 metri.

Sniega segas biezums Baltkrievijā un Krievijā ir ievērojams, tādēļ, strauji iestājoties siltākam laikam, pamatīgu un ilgstošu palu iespējamība nav izslēgta, iepriekš skaidroja Ruskuls. Apjomīgu palu iespējamību aģentūrai LETA neizslēdza arī Daugavpils novada domes izpilddirektores vietnieks Aleksandrs Aizbalts.

Tuvojoties palu laikam, plūdu apdraudētajās pašvaldībās ir izstrādāti palu laika pasākumu plāni, sarūpēts nepieciešamais materiāli tehniskais nodrošinājums, kā arī noteiktas iedzīvotāju izmitināšanas vietas plūdu gadījumam. Pienācīgi sagatavojušies palu laikam ir arī visi atbildīgie dienesti.

Savukārt Daugavpils reģiona iedzīvotāji aicināti iesaistīties brīvprātīgo un sociāli aktīvo interesentu akcijā "Daugavpils pret plūdiem", novērot parādības, kas saistītas ar apkārtējās vides izmaiņām Daugavas upes baseinā, - ledus sastrēgumus, ūdens celšanos vai citas bīstamas situācijas, un informēt par tām akcijas organizatorus, lejupielādējot fotogrāfijas vai video platformā.

Latvijā

Saeimas Pieprasījumu komisija trešdien noraidīja opozīcijā esošās "Apvienotā saraksta" pieprasījumu premjerei Evikai Siliņai (JV) par valdības rīcību ar nacionālo aviokompāniju "airBaltic", taču sēdē izskanēja pārmetumi premjerei par nevēlēšanos sniegt atbildes uz deputātus interesējošiem jautājumiem.