Valdībai jālemj par 158 952 latu piešķiršanu Līgatnes dabas taku apsaimniekošanai

© F64 Photo Agency

Ministru kabineta sēdē šodien izskatīs Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) lūgumu piešķirt 158 952 latus Līgatnes dabas taku uzturēšanai.

Pagaidām, kamēr Līgatnes dabas takas apsaimnieko Dabas aizsardzības pārvalde un nav vēl atrasts jaunais apsaimniekotājs, līdzekļi ir nepieciešami gan taku apsaimniekošanai, uzturēšanai, gan arī remontiem. Vislielākā summa - 87 913 lati - nepieciešami saimnieciskajiem izdevumiem, 55 620 lati nepieciešami iežogojumu un voljēru remontam, bet 15 419 latu - uzturēšanas izdevumu segšanai.

VARAM skaidro, ka, neskatoties uz iepriekš veikto rekonstrukciju, infrastruktūra dabas takās ir novecojusi un neatbilst mūsdienu drošības pasākumiem. Ministrija atgādina par diviem gadījumiem 2011. un 2012.gadā, kad no voljēra izkļuva lācene Made, un šie gadījumi sabiedrībā izraisīja plašu rezonansi.

Līdzekļus VARAM lūdz piešķirt no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem".

Jau ziņots, ka kopš pagājušā gada decembra Līgatnes dabas takas apsaimnieko Dabas aizsardzības pārvalde, jo iepriekšējais dabas taku apsaimniekotājs līgumu pēkšņi lauza un līdz ar to pārvaldes šā gada budžetā finansējumu taku uzturēšanai nebija iespējams paredzēt.

Turklāt Dabas aizsardzības pārvaldes uzdevums ir uzraudzīt un kontrolēt zooloģiskos dārzus, kas pēc būtības ir arī Līgatnes dabas takas, pašreizējais risinājums nevar būt ilgtermiņa, norāda VARAM. Tāpēc jauno dabas taku apsaimniekotāju meklēs ar atklāta konkursa palīdzību. Apsaimniekotājam būs jānodrošina Līgatnes dabas taku kā nozīmīga vides izglītības objekta saglabāšana un tālāku attīstīšana, jārūpējas par dzīvnieku kolekcijas pilnveidošanu, kā arī jāsakārto infrastruktūra un jāveicina apmeklētība. Konkursa uzvarētājam būs iespēja veidot infrastruktūru tūrisma attīstībai, taču uz stingra līguma pamata tiks veidota arī skaidra uzraudzības sistēma, lai saglabātu šīs vietas unikalitāti un dabas vērtības.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.