Grib veikt likuma grozījumus, lai no valsts budžeta segtu zaudējumus reģionālajiem pārvadātajiem

Valdību veidojošo partiju koalīcija šodien vienojusies uz Saeimas sēdi pēc divām nedēļām virzīt grozījumus Sabiedriskā transporta pakalpojumu likumā, kas ļaus no valsts budžeta segt zaudējumus reģionālo vietējo autobusu maršrutu pārvadātajiem par 2012.gadu, šodien pēc koalīcijas padomes sēdes žurnālistiem sacīja premjers Valdis Dombrovskis (V).

Savukārt Satiksmes ministrija (SM), Finanšu ministrija un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija nākamajā valdības sēdē sniegs saskaņoto viedokli, kādā veidā būtu jāmaina pasažieru pārvadājumu finansējuma sistēma.

Kā ziņots, Latvijas Pasažieru pārvadātāju asociācija (LPPA) iepriekš vērsusies pie Satiksmes ministrijas, Ministru kabineta un Saeimā pārstāvētajām politiskajām partijām, prasot nekavējoties piešķirt no valsts budžeta papildu finansējumu 0,818 miljonu latu apmērā, lai kompensētu reģionālajiem vietējās nozīmes maršrutu pārvadātājiem 2012.gadā nesegtos zaudējumus.

Tāpat tika prasīts nesaistīt 2012.gada parādu segšanu ar pasažieru pārvadājumu finansēšanas un organizēšanas modeļa maiņu, kā arī nekavējoties risināt jautājumus par papildus finansējuma piešķiršanu pasažieru pārvadājumiem 2013.gada budžetā, ņemot vērā Ministru prezidenta uzstādījumu par reģionālo vietējās nozīmes maršrutu apjomu nesamazināšanu 2013.gadā.

Satiksmes ministrija (SM) piedāvājusi reformas nozarē - plānots, ka VSIA "Autotransporta direkcija" būs pasūtītājs un līguma slēdzējs ar reģionālajiem pārvadātājiem. Savukārt plānošanas reģioni apzina pašvaldību un iedzīvotāju vajadzības pēc sabiedriskā transporta pakalpojumiem un gatavo pieprasījumu nepieciešamajam pārvadājumu apjomam reģionā. Piedāvātā funkciju sadale ļautu īstenot starppilsētu un vietējo maršrutu vienotu plānošanu, dotu iespēju optimizēt maršrutu tīklus, novēršot izveidojušās reģionālās atšķirības, vienlaikus nepazeminot pakalpojumu pieejamības līmeni. Tāpat būtu iespējams realizēt vienotu tarifu politiku valsts mērogā, kā arī rastos priekšnosacījumi nesegto zaudējumu samazināšanai, uzskata SM.