Centrālajā stacijā uzstādīta jauna pasažieru apziņošanas sistēma

"Latvijas Dzelzceļš" (LDz) Rīgas Centrālajā stacijā uzstādījis jaunu pasažieru apziņošanas sistēmu, kas atļauj informēt pasažierus par izmaiņām vilcienu kustībā ievērojami ātrāk, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja uzņēmumā.

Jaunā vācu firmas "Funkwerk" mikroprocesoru vadības sistēma informāciju attēlo uz LED tehnoloģijas displejiem oranžajā "Amber" krāsā, kas ir vislabāk saskatāmais tonis dažādos apgaismojumos arī cilvēkiem ar redzes traucējumiem. Līdzīgas iekārtas uzstādītas arī Šveices, Austrijas, Vācijas, Somijas un Krievijas dzelzceļa stacijās, skaidro uzņēmumā.

Sistēma pagaidām strādā testa režīmā, kas nozīmē, ka vēl tiks turpināta atsevišķu sistēmas daļu uzstādīšana un regulēšana.

Projekta gaitā LDz veicis arī spēka un vājstrāvas kabeļu kanalizācijas nomaiņu zem peroniem, kas ļaus uzlabot pasažieriem domāto dzelzceļa infrastruktūru nākotnē - uz peroniem varēs uzstādīt, piemēram, biļešu pārdošanas automātus, validatorus vai citas digitālās elektroierīces.

Iepriekšējā tā dēvētā "blinkeru" pasažieru apziņošanas sistēma strādāja Centrālajā stacijā vairākus gadu desmitus. Tās uzturēšanas izmaksas arvien pieauga visai biežo remontu dēļ. Arī nepieciešamo izmaiņu veikšana vilcienu kustību sarakstā vecajā sistēmā prasīja ievērojamu laiku, kas apgrūtināja tās izmantošanu gadījumos, kad notiek iepriekš neparedzēta vilcienu kavēšanās vai pienākšanas un atiešanas ceļa maiņa.

"Lai gan lielākais Latvijas dzelzceļa pārvadājumu apjoms ir kravu pārvadājumi, mēs allaž meklējam veidus, kā varētu uzlabot pasažieru pārvadājumu infrastruktūru, padarot to ērtāku mūsu klientiem. Esam iegādājušies un uzstādījuši tādu sistēmu, kas būtu paplašināma, lai līdzīgas iekārtas varētu uzstādīt arī citās stacijās," norāda "Latvijas Dzelzceļa" prezidents Uģis Magonis.

Koncerns "Latvijas Dzelzceļš" sastāv no valdošā uzņēmuma VAS "Latvijas Dzelzceļš" un piecām meitassabiedrībām - AS "LatRailNet", kas veic infrastruktūras maksas noteikšanu un dzelzceļa infrastruktūras jaudas sadali, SIA "LDz Cargo", kas nodrošina dzelzceļa kravu pārvadājumus un starptautiskos pasažieru pārvadājumus, infrastruktūras būvniecības un uzturēšanas uzņēmuma SIA "LDz Infrastruktūra", ritošā sastāva remonta un uzturēšanas uzņēmuma SIA "LDz Ritošā sastāva serviss", kā arī apsardzes uzņēmuma SIA "LDz Apsardze".

Svarīgākais