Ūdens līmenis Daugavā pie Daugavpils paaugstinājies par nepilnu metru

Ūdens līmeņa celšanās Daugavā pie Daugavpils kļūst arvien straujāka - aizvadītajā diennaktī ūdens līmenis Daugavā pie Daugavpils paaugstinājies par 88 centimetriem, sasniedzot 2,84 metru atzīmi, aģentūrai LETA pastāstīja Daugavpils pilsētas domes civilās aizsardzības speciālists Vladislavs Ruskuls.

Iepriekšējā diennaktī ūdens līmenis upē pieaudzis par 42, bet pirms divām dienām - tikai par 21 centimetru (cm).

Ruskuls pieļāva, ka jau šodien Daugavā pie Daugavpils varētu sākties ledus kustība. Ūdens līmenim ceļoties, ledus jau ir atgājis no krastiem.

Saistībā ar palu laika tuvošanos atbildīgo dienestu speciālisti pastiprināti seko situācijas attīstībai Daugavā. Šodien pēcpusdienā Daugavpils un Daugavpils novada civilās aizsardzības speciālisti apsekos situāciju Daugavā pie Vaikuļāniem Daugavpils novada Līksnas pagastā, kur upē atrodas sala, kas rada pastiprinātus ledus sastrēguma draudus.

Jau ziņots, ka ūdens līmenis Daugavā pie Daugavpils šogad varētu pārsniegt pilsētai kritisko septiņu metru atzīmi. Maksimālais ūdens līmenis Daugavā Daugavpilī tiek prognozēts 6,40-7,40 metri.

Sniega segas biezums Baltkrievijā un Krievijā ir ievērojams, tādēļ, strauji iestājoties siltākam laikam, pamatīgu un ilgstošu palu iespējamība nav izslēgta, iepriekš skaidroja Ruskuls.

Pamatīgu palu iespējamību aģentūrai LETA neizslēdza arī Daugavpils novada domes izpilddirektores vietnieks Aleksandrs Aizbalts.

Tuvojoties palu laikam, plūdu apdraudētajās pašvaldībās ir izstrādāti palu laika pasākumu plāni, sarūpēts viss nepieciešamais materiāli tehniskais nodrošinājums, kā arī noteiktas iedzīvotāju izmitināšanas vietas plūdu gadījumam. Pienācīgi sagatavojušies palu laikam ir arī visi atbildīgie dienesti.

Savukārt Daugavpils reģiona iedzīvotāji aicināti iesaistīties brīvprātīgo un sociāli aktīvo interesentu akcijā "Daugavpils pret plūdiem", sekot līdzi parādībām, kas saistītas ar apkārtējās vides izmaiņām Daugavas upes baseinā - ledus sastrēgumi, ūdens celšanās vai citas bīstamas situācijas -, un informēt par tām akcijas organizatorus, lejupielādējot fotogrāfijas vai video platformā "https://daugava.crowdmap.com".

LETA jau informēja, ka ar mērķi novērst plūdus Krāslavā, vakar no plkst.8 rītā līdz plkst.18 vakarā Daugavā pie Vilmaņiem Krāslavas novada Ūdrīšu pagastā tika spridzināts ledus.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja Krāslavas novada domes priekšsēdētājs Gunārs Upenieks (ZZS), šajā vietā upē ir sašaurinājums un pavasaros te mēdz veidoties ledus sastrēgumi. Šogad vidējais ledus biezums šajā vietā sasniedzis vairāk nekā 60 centimetru. Ja ledus netiktu uzspridzināts, upē varētu izveidoties ledus sastrēgumi, bloķējot straumi un radot risku, ka dažu stundu laikā ūdens līmenis upē varētu pacelties par vairākiem metriem, tādējādi draudot appludināt pilsētas teritorijas.

Pirms dažiem gadiem, kad ledus upē nebija tik biezs, šajā vietā bija izveidojies sastrēgums un pāris stundu laikā ūdens līmenis cēlās par vairāk nekā diviem metriem, norādīja Upenieks.

Pēdējos gados situācija Daugavā pie Daugavpils nav bijusi pārāk draudīga - lielākais ūdens līmenis bijis nedaudz pāri septiņiem metriem. Savukārt pagājušā gadsimta 50.gados ūdens līmenis upē pilsētas robežās ir bijis pat pāri deviņiem metriem.

Kritiskais ūdens līmenis Daugavā pie Daugavpils ir septiņi metri.