KP meklē vecāko ekonomistu

Konkurences padome (KP) izsludinājusi konkursu uz vakanto vecākā ekonomista amatu, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja KP pārstāve Inita Kabanova.

Kopumā KP ir divas vecākā ekonomista amata pozīcijas, bet nu jau vairāk nekā gadu viena no tām nav aizpildīta.

Kabanova skaidroja, ka vecākajam ekonomistam ir būtiska loma gan konkrētu lietu izpētē, gan arī iestādē izmantoto ekonomiskās analīzes metožu izstrādē un attīstībā.

"Pēdējos gados lietu, kurā nepieciešama sarežģīta ekonometriska analīze, kļūst arvien vairāk, un tās ir gan apvienošanās lietas, gan lietas par iespējamiem likuma pārkāpumiem. No pēdējā laikā noslēgtām lietām apjomīga ekonomiskā analīze veikta gan lietā par dominējošā stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu AKKA/LAA darbībās, gan lietā, kur tika izvērtēts, vai nepastāv aizliegta vienošanās degvielas tirgū," stāstīja KP pārstāve.

Pirms iecelšanas KP priekšsēdētājas amatā 2012.gadā - no 2009.gada līdz 2011.gadam - par vecāko ekonomisti KP strādāja Skaidrīte Ābrama.

Pretendentam uz vakanto KP vecākā ekonomista amatu jābūt ar augstāko izglītību ekonomikā, zināšanām par ekonomiskās analīzes metodēm un prasmēm to lietojumā. Tāpat pretendentam jābūt pieredzei datu statistiskajā analīzē (izmantojot "Excel" padziļinātai datu analīzei, t.sk., regresijas aprēķiniem) un rezultātu interpretācijā, vismaz piecus gadus ilgai darba pieredzei, piemērojot ekonomiskās un finanšu analīzes metodes.

Pretendentam jābūt labām angļu valodas zināšanām, spējai apgūt jauno, iniciatīvai jaunu risinājumu ieviešanā, savukārt zināšanas un prasmes mazumtirdzniecības sektora analīzē tiks uzskatītas par priekšrocību.

KP vecākā ekonomista amata pienākumos ietilpst patstāvīga tirgu izpētes veikšana, jāplāno un jānodrošina jaunāko ekonomisko pieeju un metožu izmantošana lietu izpētē un tirgu uzraudzībā, jāveic uzņēmumu saimnieciskās darbības un finanšu rādītāju analīze, jākonsultē darbinieki par ekonomikas jautājumiem, kā arī jāpārstāv KP intereses darba grupās, citās institūcijās, t.sk. ārvalstīs.

Pretendentiem pieteikumi jāiesniedz KP, Brīvības ielā 55, Rīgā, vai jāsūta uz e-pastu "konkurence@kp.gov.lv" līdz šā gada 30.aprīlim.

Jau ziņots, ka pērn jūlijā intervijā biznesa portālam "Nozare.lv" KP vadītāja Skaidrīte Ābrama stāstīja, ka KP plāno pieņemt darbā cilvēku, kas aktīvāk varētu pētīt lietu ekonomiskos aspektus, ieviest jaunas ekonomiskas pieejas, izmantot ekonometrijas metodes, jo padome darbā saskaras ar nepieciešamību vairāk vērtēt ekonomiskas koncepcijas, piemēram, pārmērīgi augstas vai zemas cenas.

"Ekonomikai ir liela loma karteļu atklāšanā, tāpēc ekonomiskā analīze ir tā, kas jāpilnveido padomē arī turpmāk. Juristi KP ir spēcīgi, jo padomes lēmumi tiesās gandrīz 100% tiek apstiprināti, piemēram, pērn no apstrīdētiem 17 lēmumiem tiesa neatcēla nevienu," piebilda konkurences uzraugošās institūcijas vadītāja.

Latvijā

Joprojām jauna, vienmēr stilīga un tālredzīga – tā var raksturot Jūrmalas Valsts ģimnāzijas direktori Ievu Tarandu, kura Skolotāju dienā organizē zibakciju, lai atgādinātu sabiedrībai, ka ikviens skolotājs “ir jāatbalsta, jo viņš ir cilvēks, kas uzticīgi pilda savas valsts prāta un dvēseles uzlikto darbu”. Kādi šodien ir skolēni? Kā viņiem par daudz, bet kā pietrūkst? Par to un daudz ko citu – saruna ar Ievu Tarandu. Lai gaiša gandarījuma pilna Skolotāju diena!

Svarīgākais