Latvijas karavīri dodas uz ES apmācības misiju Mali

Divi Latvijas karavīri - virsnieks Āris Zobens un instruktors Egijs Rassa šodien dodas uz Mali, lai piedalītos Eiropas Savienības (ES) Apmācības misijā, aģentūra LETA uzzināja Aizsardzības ministrijas Preses nodaļā.

Viņi Mali uzturēsies sešus mēnešus, līdz viņus nomainīs nākamais sastāvs.

ES 18.februārī sāka Apmācības misiju Mali, kuras mērķis ir atbalstīt Mali bruņoto spēku apmācību un reorganizāciju. 7.martā Saeima apstiprināja lēmumu par Latvijas NBS karavīru dalību šajā misijā, lai palīdzētu Mali bruņoto spēku apmācībā.

Misija ir paredzēta, lai palīdzētu uzlabot Mali bruņoto spēku militārās spējas, dodot tiem iespēju civilo iestāžu pakļautībā atjaunot valsts teritoriālo integritāti.

Misijas personāls sniegs konsultācijas un militāru apmācību Mali bruņotajiem spēkiem, aptverot tādus jautājumus kā vadība un kontrole, loģistika un cilvēkresursi, kā arī starptautiskās humānās tiesības, civiliedzīvotāju aizsardzība un cilvēktiesības. Misija neiesaistīsies kaujas operācijās.

Misijas štābs izvietots valsts galvaspilsētā Bamako, savukārt mācības plānotas Kulikoro, kur savus dienesta pienākumus veiks arī Latvijas karavīri ar franču valodas zināšanām, kas kalpos kā galvenais saziņas līdzeklis ar Mali bruņotajiem spēkiem un iedzīvotājiem, kuri pārstāv dažādas vietējās tautības.

Jau vēstīts, ka krīze Mali aizsākās pērn janvāra vidū, kad sacelšanos valsts ziemeļos sāka tuaregu nomadi, kas ilgstoši uzskatījuši, ka centrālā valdība pret viņiem izturas netaisnīgi. Armijas vadība valdībai savukārt pārmeta, ka tā pietiekami enerģiski nevēršas pret tuaregu dumpi, un Bamako pagājušajā martā sarīkoja apvērsumu. Politiskā vakuuma dēļ centrālā valdība zaudēja kontroli pār Mali ziemeļiem, kas nonāca nemiernieku rokās, - ar tuaregu palīdzību varu tur pārņēma islāmistu grupējumi.

Tuaregus, kas Mali ziemeļos gribēja izveidot neatkarīgu valsti, islāmisti drīz vien atstūma no varas, sāka savā kontrolē nonākušās teritorijas pārvaldīt kā brutālu viduslaiku emirātu un ieviesa šariata likumus to radikālākajā formā.

Ārzemēs radās bažas, ka islāmistu pārvaldītie Mali ziemeļi var kļūt par jaunu "teroristu valsti".

Lai apturētu islāmistu karaspēka virzīšanos uz Mali dienvidiem, 11.janvārī konfliktā iesaistījās Francija.

Mali valdības pusē operācijās iesaistījušies arī Čadas un citu Āfrikas valstu armijas.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.