Ādažu poligonā vērtēs Latvijas karavīru spējas miera uzturēšanas operāciju veikšanā

No šodienas līdz 16.aprīlim Ādažu poligonā notiks armijas vingrinājums, kurā pārbaudīs Latvijas rotas spējas miera uzturēšanas operāciju veikšanā, aģentūru LETA informēja Aizsardzības ministrijā.

Kopš gada sākuma notiek intensīva rotas personālsastāva apmācība darbībai nodaļas un vada sastāvā, lai pēc sekmīga apmācību posma beigšanas un vienības izvērtēšanas vingrinājuma jau gada otrajā pusē tā sāktu pildīt dienesta pienākumus Lielbritānijas vadītājā Eiropas Savienības (ES) Kaujas grupā.

Latvijas kontingenta - rotas līmeņa vienības un štāba virsnieku - personālsastāva komplektēšana un sagatavošana dalībai ES Kaujas grupā pirmo reizi notikusi, iesaistot tikai Zemessardzi.

2011.gada nogalē Lielbritānija izteica piedāvājumu Latvijai ar vienu kājnieku rotu iesaistīties tās vadītajā kaujas grupā. Savukārt jau nākamā gada sākumā tika organizēta šīs rotas personālsastāva atlase, tajā kā iespējamos kandidātus apzinot 1669 zemessargus.

"Lēmums par zemessargu dalību ES Kaujas grupā tika pieņemts, lai stiprinātu un pilnveidotu Zemessardzes apmācību sistēmu, tādējādi paaugstinot viņu profesionalitāti," skaidroja Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube, uzsverot, ka šie Latgales zemessargi ir sabiedrības pārstāvji - brīvprātīgie, kas pēc papildu apmācības nepieciešamības gadījumā ir gatavi nākt palīgā citām ES valstīm dažādu krīžu situāciju novēršanā.

Pēc nacionālā izvērtēšanas vingrinājuma Latvijas rota dosies uz Lielbritāniju, kur notiks kopēji vingrinājumi ar 42.desanta bataljonu, kas ir viena no trim Karalisko Jūras spēku 3.jūras kājnieku desanta brigādes vienībām. ES Kaujas grupas aktivizācijas gadījumā 42.desanta bataljons veidos tās kodolu, tam piesaistot Nīderlandes, Latvijas, Lietuvas un Zviedrijas bruņoto spēku apakšvienības.

Pirmo reizi bruņoto spēku vienība, kas pārsvarā komplektēta no zemessargiem, patstāvīgi darbojās starptautiskā operācijā ārpus Latvijas no 2005.gada augusta līdz 2006.gada februāra vidum. Starptautiskās miera nodrošināšanas operācijas Kosovā Latvijas kontingenta "BALTSQN-12" 22 karavīri un 77 zemessargi dienesta pienākumus pildīja Mitrovicas apkaimē Dānijas bataljona sastāvā.

Latvija paziņoja par nodomu iesaistīties ES Kaujas grupu veidošanā 2004.gada 22.novembrī, kad notika pirmā militāro spēju pieteikšanas konference.

Līdz šim Latvija ES Kaujas grupā ir piedalījusies vienreiz - 2010.gada pirmajā pusgadā, kad dežūru veica 69 karavīri - Militārās policijas vads, Nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas vienība, Nacionālā atbalsta grupa un štāba personāls. Savukārt nākamā Latvijas karavīru dežūra ES Kaujas grupā tiek plānota 2015.gadā.

Ministrija arī informēja, ka šodien no plkst.7 līdz plkst.12 maršrutā Alūksne-Ādaži notiks militāro transporta līdzekļu kolonnas kustība.

Nacionālie bruņotie spēki atvainojas par sagādātajām neērtībām, lūdz ar izpratni izturēties pret iespējamajiem satiksmes kustības īslaicīgiem apgrūtinājumiem, kā arī ievērot ceļu satiksmes noteikumus un satiksmes regulētāju norādījumus.

Pasākumā piedalīsies aizsardzības ministrs Artis Pabriks, Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Graube un Zemessardzes komandieris pulkvedis Leonīds Kalniņš.

Latvijā

Latvijā patēriņa cenas šogad septembrī salīdzinājumā ar augustu pieauga par 0,3%, bet gada laikā - šogad septembrī salīdzinājumā ar 2023.gada septembri - palielinājās par 1,4%, kamēr mēnesi iepriekš gada inflācija bija 0,7%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.