Streļčenoks, Āboliņš un Graube ielūgumus uz Dziesmu svētkiem nepieņems

© F64 Photo Agency

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieks (KNAB) Jaroslavs Streļčenoks, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta priekšnieks Oskars Āboliņš un Nacionālo bruņoto spēku komandieris Raimonds Graube ielūgumus uz Dziesmu un deju svētkiem nepieņems.

Aģentūra LETA pārliecinājās, ka oficiāli publicētajā Dziesmu un deju svētku ielūdzamo viesu sarakstā ir iekļauta teju visa tiesībsargājošo iestāžu elite - Valsts policijas (VP) priekšnieks Ints Ķuzis, VP Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieks Guntars Marķitāns, VP Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes Kriminālpolicijas priekšnieks Andrejs Grišins. Jaunieceltais VP Galvenās Kārtības policijas pārvaldes priekšnieks Artis Velšs sarakstā gan nav iekļauts.

Tāpat sarakstā ir iekļauts Nacionālo bruņoto spēku komandieris Raimonds Graube, Drošības policijas priekšnieks Jānis Reiniks un viņa vietnieks Juris Leitietis, ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta priekšnieks Oskars Āboliņš, iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis, Iekšlietu ministrijas valsts sekretāre Ilze Pētersone-Godmane, aizsardzības ministrs Artis Pabriks un aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Jānis Sārts.

Tās iepriekšminētās amatpersonas, ar kurām aģentūrai LETA izdevās sazināties, norādīja, ka ielūgumus nepieņems.

KNAB preses sekretārs Andris Vitenburgs teica, ka KNAB priekšnieks Streļčenoks nav lūdzis sevi iekļaut šādā sarakstā un viņš neplāno izmantot šādu piedāvājumu. Ja Streļčenoks apmeklēs Dziesmu un Deju svētku pasākumus, tad to darīs kā privātpersona par saviem līdzekļiem.

Kā jau šādos pasākumos paredzēts, drošību tajos uzraudzīs arī ugunsdzēsēji. VUGD preses pārstāve Viktorija Šembele teica, ka dienesta priekšnieks Āboliņš sekos līdzi, kā padotie īstenos drošību, taču ielūgumu viņš nepieņems.

Aizsardzības ministrijas Preses nodaļā norādīja, ka NBS komandieris Raimonds Graube atteiksies no bezmaksas ielūguma un biļetes iegādāsies par saviem līdzekļiem. Viņš svētku pasākumus plāno apmeklēt. Ministrijā arī norādīja, ka NBS orķestris nodrošinās svētku muzikālo noformējumu, piemēram, noslēguma koncertā Mežaparkā, arī NBS deju kopa "Bramaņi" piedalīsies šajos svētkos.

Drošības policijas priekšnieka palīdze Kristīne Apse-Krūmiņa teica, ka iestādes vadītājs Reiniks nevēlas komentēt, vai ielūgumu pieņems. Viņa vietnieks Leitietis lēmumu par svētku apmeklēšanu pieņems pēc ielūguma saņemšanas.

Aizsardzības ministrs Artis Pabriks ielūgumu pieņems, jo šajos svētkos būs uzaicināti Lietuvas un Igaunijas aizsardzības ministri. Kaimiņvalstu ministriem biļetes tiks sagādātas par aizsardzības ministrijas līdzekļiem, norādīja ministra preses sekretāre Inga Saleniece.

Ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers pagaidām nav informēts par viņa iekļaušanu minētajā sarakstā, un par šādu ielūgumu viņš uzzinājis no masu medijiem. Par ielūguma pieņemšanu vai nepieņemšanu Kalnmeiers izdomāšot pēc tā saņemšanas, pastāstīja prokuratūras preses sekretāre Aiga Šēnberga.

XXV Vispārējie latviešu Dziesmu un XV Deju svētki notiks šovasar no 30.jūnija līdz 7.jūlijam. Svētku galvenais vēstījums ir "Gaisma līgo Latvijā".

Tiem, kuri svētkus neapmeklēs, ielūgumi netikšot piešķirti, tādēļ Kultūras ministrija aicina visus ielūgtos cilvēkus izturēties atbildīgi. Visas neizpirktās biļetes vismaz mēnesi pirms pasākumiem tiks nodotas publiskā tirdzniecībā, par ko iepriekš tiks paziņots plašākai sabiedrībai.

Svarīgākais