Ogres upē atkal spridzinās ledu

Lai mazinātu plūdu draudus, tuvāko divu nedēļu laikā Ogres upē atkal tiks spridzināts ledus, informē Ogres novada pašvaldība.

Šādu lēmumu vakar ārkārtas sēdē ar operatīvo dienestu pārstāvju piedalīšanos pieņēma četru novadu apvienotā civilās aizsardzības komisija. Sēde tika sasaukta nolūkā pārrunāt preventīvos pasākumus iespējamo plūdu draudu mazināšanai.

Par ledus spridzināšanu Ogres upē komisija izšķīrās, rēķinoties ar meteorologu prognozēm, ka tuvākajās dienās sagaidāma strauja gaisa temperatūras paaugstināšanās. Komisija secināja, ka visefektīvākā metode, kā mazināt iespējamos plūdus Ogres upes apkaimē, ir savlaicīga ledus drupināšana upes lejtecē.

Līdz ar to tika pieņemts lēmums, ka tuvāko divu nedēļu laikā Zemessardzes speciālisti veiks atkārtotu ledus spridzināšanu Ogres upes lejtecē nepilna kilometra garumā, lai sadrupinātu lielo ledus krāvumu un tas kopā ar jaunajiem ledus gabaliem spētu iziet Daugavā.

Pieaugot ūdens spiedienam, ar spridzināšanas metodi iecerēts sadrupināt ledu arī virs Ogres hidroelektrostacijas (HES), kur, kā liecina iepriekšējo gadu pieredze, ledus plātne parasti nosēžas, neļaujot ūdenim plūst pietiekami brīvi. Pēc ledus drupināšanas pie HES tiks izņemtas visas slūžas, lai ūdens ar ledu var brīvi plūst prom.

Spridzināšanas darbus plānots sākt tad, kad Ogres upē paaugstināsies ūdens līmenis. Ledus drupināšanai netiks izmantoti lielas jaudas spridzekļi.

Jau informējām, ka Zemessardzes 54.Inženiertehniskā bataljona speciālisti 14.martā Ogres upes lejtecē veica ledus kontrolspridzināšanas darbus 40 metru garumā, kuru laikā apstiprinājās, ka ledus krāvumi upes lejtecē sablīvējušies līdz pat gruntij un rada bažas, ka tie var pastiprināt plūdu draudus, upes augštecē izejot ledum.

 

Svarīgākais