Aicina "Liepājas metalurga" akcionārus sadarboties ar EM un izstrādāt biznesa plānu

Ekonomikas ministrijas (EM) Tautsaimniecības padomes (TSP) vadības komitejas locekļi šodien aicināja AS "Liepājas metalurgs" akcionārus sadarboties un izstrādāt biznesa plānu, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja EM.

Pēc ekonomikas ministra Daniela Pavļuta iniciatīvas šodien TSP ārkārtas sēdē tika uzklausīts "Liepājas metalurga" visu trīs lielāko akcionāru viedoklis par situāciju uzņēmumā, darbības perspektīvām, kā arī akcionāru plānoto rīcību situācijas stabilizācijai.

Ņemot vērā sēdē paustos viedokļus, EM TSP vadības komiteja uzskata, ka "Liepājas metalurga" finanšu situācijas stabilizācijai un turpmākai dzīvotspējai izšķiroša ir visu lielāko akcionāru sadarbība un kopīgs darbs pie ilgtermiņa biznesa plāna izstrādes.

TSP vadības komiteja aicina uzņēmuma akcionārus savā starpā konstruktīvi sadarboties, steidzami vienoties par kopīgu rīcību un stratēģiju izejai no kritiskās situācijas uzņēmumā, izstrādāt skaidru biznesa plānu, kā tiks stabilizēta situācija uzņēmumā un kā ilgtermiņā tiks nodrošināta uzņēmuma dzīvotspēja.

Ja uzņēmuma kreditori vienojas par saistību restrukturizāciju un akcionāri ar biznesa plānu spēj apliecināt uzņēmuma dzīvotspēju ilgtermiņā, TSP aicina Ministru kabinetu, balstoties uz rūpīgu "Liepājas metalurga" situācijas analīzi un izvērtējumu, pieņemt izsvērtu lēmumu par iespējamo atbalstu uzņēmuma izvešanai no krīzes, kas atbilstu visas Latvijas ekonomikas izaugsmes interesēm ilgtermiņā.

EM Tautsaimniecības padomē, kas ir konsultatīva EM institūcija, ir pārstāvētas Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera, Latvijas Pašvaldību savienība, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība un Latvijas Darba devēju konfederācija.

Kā ziņots, otrdien, 9.aprīlī, izplatītā paziņojumā "Liepājas metalurgs" izteica cerību, ka Ministru kabinets atradīs iespēju atbalstīt īslaicīgās grūtībās nonākušo uzņēmumu, tā 2300 darbiniekus rūpnīcā un ap 15 000 strādājošo kopā saistītajos uzņēmumos. Šo cilvēku darbs uzņēmumam ļauj nodrošināt gada apgrozījumu 430 miljoni eiro (301 miljons latu), eksporta apjomu 98% apmērā un 2012.gadā nodokļos samaksātos 9,4 miljonus latu.

"Nozare.lv" jau ziņoja, ka saskaņā ar audita ziņojumu uzņēmums ir tuvu maksātnespējai, kā arī tam ir būtiskas likviditātes problēmas. Auditora "Ernst&Young" veiktā jutīguma analīze paredz naudas līdzekļu trūkumu "Liepājas metalurgā" 2013.gada beigās aptuveni 96,1 miljona latu apmērā atkarībā no dažādu apstākļu īstenošanās.

"Liepājas metalurgam" aprīlī jāveic kārtējais maksājums Itālijas bankai "UniCredit S.p.A" 7 780 450 eiro jeb 5 468 130 latu apmērā. Ja "Liepājas metalurgs" nevarēs veikt maksājumu, tad to darīs Valsts kase, atzinis finanšu ministrs Andris Vilks (V).

Latvijā

Valstij daļēji piederošais uzņēmums SIA “TET” lūdzis piedošanu 2000. gada Pasaules čempionam riteņbraukšanā Romānam Vainšteinam par komunikāciju, kāda radusies, risinot problēmu par vīrieša īpašumā ieraktu telekomunikāciju kabeli, no kura uzņēmums licis atbrīvoties paša spēkiem, turklāt, par saviem līdzekļiem, vēsta TV24 raidījums “STOPkadri ar Armandu Puči”.

Svarīgākais