Gada inflācija martā - 0,2%, salīdzinājumā ar februāri patēriņa cenas pieauga par 0,5%

© f64

Patēriņa cenu līmenis šā gada martā, salīdzinot ar 2012.gada martu, palielinājās par 0,2%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Precēm cenas pieauga par 0,3%, bet pakalpojumiem nemainījās.

Lielākā ietekme uz patēriņa cenu pārmaiņām šā gada martā, salīdzinot ar pagājušā gada martu, bija cenu kāpumam pārtikai, kā arī cenu kritumam transporta precēm un pakalpojumiem, sakaru pakalpojumiem.

Pārtikas grupā cenas pieauga dārzeņiem un kartupeļiem - par 5,6%, svaigai gaļai - par 3,2%, olām - par 15%, maizei un graudaugu izstrādājumiem - par 1,6%. Savukārt lielākais cenu kritums bija vērojams pienam un piena produktiem - par 1,1%, cukuram - par 3,3%, augļiem - par 1%.

Transporta grupā vidēji par 2,6% kļuva lētāka degviela.

Telekomunikāciju ierīcēm cenas samazinājās par 9,7% un telekomunikāciju pakalpojumiem - par 6,7%.

Šā gada pirmajos trīs mēnešos cenas pavisam ir pieaugušas par 0,2% - 2013.gada martā, salīdzinot ar 2012.gada decembri. 2012.gadā cenu pieaugums attiecīgajā laika posmā bija 1,6%.

Martā, salīdzinot ar februāri, patēriņa cenas pieauga par 0,5%. Precēm vidējais cenu līmenis pieauga par 0,7%, bet pakalpojumiem nemainījās.

Lielākā ietekme uz patēriņa cenu pārmaiņām martā bija cenu kāpumam apģērbiem un apaviem, pārtikai, kā arī cenu kritumam ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem.

Cenu kāpumu apģērbu un apavu grupā ietekmēja sezonas izpārdošanu noslēgums un jaunās sezonas preču nonākšana tirdzniecībā. Apģērbiem cenas palielinājās par 6,6% un apaviem - par 9,6%.

Pārtikas grupā cenas pieauga dārzeņiem un kartupeļiem - par 7,3%, desām un žāvējumiem - par 0,7%, pienam un piena produktiem - par 0,4%. Savukārt cenu kritums bija vērojams augļiem - par 4,5%, maizei un graudaugu izstrādājumiem - par 0,5%, svaigai gaļai - par 0,5%.

Transporta grupā vidēji par 1,3% kļuva lētāka degviela.

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākie cenu kāpumi bija vērojami personīgās aprūpes precēm - par 3,2%, stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem - par 1,4%. Savukārt cenas samazinājās alum - par 3,2%.

Pēdējo 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, ir palielinājies par 1,5%.

Informācija par patēriņa cenu indeksu 2013.gada aprīlī tiks paziņota 10.maijā.

Jau ziņots, ka patēriņa cenu līmenis šā gada februārī, salīdzinot ar 2012.gada februāri, palielinājās par 0,3%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. Precēm cenas pieauga par 0,4%, bet pakalpojumiem - par 0,2%.

Vidējais patēriņa cenu līmenis šā gada februārī, salīdzinot ar janvāri, samazinājās par 0,1%. Precēm vidējais cenu līmenis samazinājās par 0,2%, bet pakalpojumiem pieauga par 0,1%.

Pēdējo 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, februārī palielinājies par 1,8%.

Patēriņa cenas 2012.gadā palielinājās par 1,6%. Tai skaitā precēm cenas pieauga par 2%, bet pakalpojumiem - par 0,5%.

Latvijā

23. septembrī Cēsu novadā, Līgatnē, kādā dzīvoklī tika atrasts 1973. gadā dzimuša vīrieša līķis ar vardarbīgas nāves pazīmēm. Valsts policijas amatpersonas, reaģējot uz izsaukumu, notikuma vietā konstatēja, ka vīrietim nodarīti smagi miesas bojājumi, tostarp brūces galvas apvidū, kas, iespējams, izraisīja viņa nāvi. Par notikušo nekavējoties sākts kriminālprocess.