Latviešu valodu varēs apgūt internetā

Lai latviešu valodas apguve kļūtu vēl pieejamāka visiem mācīties gribētājiem, Latviešu valodas aģentūra (LVA) pašlaik intensīvi veido portāla "www.valoda.lv" apakšvietni "Māci un mācies latviešu valodu!", informēja Latviešu valodas aģentūras (LVA) metodiķe Liene Valdmane.

Tajā tiks piedāvāti daudzveidīgi mācību materiāli, kā arī sniegts atbalsts pedagogiem, kuri māca latviešu valodu pieaugušajiem un bērniem. Apakšvietne tiek veidota par valsts piešķirto finansējumu.

Kā akcentē Valdmane, sekmīga latviešu valodas apguve ir būtiska sabiedrības saliedētības sastāvdaļa un tās attīstību veicinošs faktors. Viens no LVA uzdevumiem ir nodrošināt metodisku atbalstu latviešu valodas kā svešvalodas apguvei, tāpēc šogad LVA turpina veidot latviešu valodas funkcionālo līmeņu aprakstus atbilstoši Eiropas kopīgajām pamatnostādnēm, kā arī top jauna mācību līdzekļu sērija pieaugušajiem, kas papildinās jau pieejamos mācību materiālus.

Lai sekmētu latviešu valodas apguves pieejamību, LVA ir uzsākusi darbu pie jaunas, mūsdienīgas latviešu valodas apguves tīmekļa vietnes izveides. Kā uzsver LVA Izglītības daļas vadītāja Dace Dalbiņa, jārēķinās, ka to cilvēku, kuri apgūst latviešu valodu, vajadzības kļūst aizvien daudzveidīgākas.

"Latviešu valodu vēlas apgūt gan imigranti, kuri nesen iebraukuši no trešās pasaules valstīm, gan latviešu diasporas bērni ārvalstīs, gan ārzemju studenti un speciālisti. Protams, valsts valodas prasmes līmeni paaugstina arī Latvijas iedzīvotāji, kuriem tā vajadzīga profesionālo pienākumu veikšanai. Mainās arī valodas apguves paradumi, aizvien vairāk jaunu cilvēku vēlas mācīties, izmantojot interneta resursus. Tāpēc līdzās tradicionālajiem valodas apguves kursiem, ko organizē Nodarbinātības valsts aģentūra, Sabiedrības integrācijas fonds, pašvaldības, LVA piedāvā mācību materiālus valodas apguvei internetā," norāda Dalbiņa.

Valdmane norādīja, ka jaunā valodas apguves vietne tiek veidota, mācoties no labākajiem valodu apguves portāliem Eiropā, kuros apvienoti gan valodas apguves kursi dažādiem līmeņiem, gan pašpārbaudes uzdevumi, gan vārdnīcas, spēles, interaktīvi mācību materiāli.

Latviešu valodas apguves vietni izstrādā SIA "E FORMA". Tās vadītājs Ardis Markss stāsta, ka vietne tiek veidota laikmetam atbilstošā tehniskā risinājumā - tas ir adaptīvs un spēj pielāgoties dažādiem ekrāna izmēriem, no datora līdz viedtālrunim. Lapas izstrādē tiekot ievērotas ergonomiskās un loģikas prasības, kas ļaus perspektīvā to efektīvi izmantot plašam lietotāju lokam, bet izmantotā tehnoloģija sniegs iespēju attēlot interaktīvos risinājumus uz visām šobrīd tirgū pieejamām platformām.

Latviešu valodas apguves vietne būs pieejama apmeklētājiem 2013.gada maijā "www.valoda.lv".

Latvijā

Gan pasaulē, gan Latvijā katru gadu palielinās bērnu skaits, kuriem nepieciešama pediatriskā paliatīvā aprūpe, aģentūru LETA informēja Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) Paliatīvās aprūpes dienesta vadītāja vietniece aprūpes jautājumos Sofja Tomase.

Svarīgākais