Saeimas deputāti saņems ielūgumus uz Dziesmu un deju svētku Noslēguma koncertu

Saskaņā ar XXV Vispārējo latviešu Dziesmu un XV Deju svētku padomē apstiprināto svētku biļešu politiku 12% no kopējā biļešu skaita ir ielūgumi, no tiem 466 ielūgumi - valsts augstākajām amatpersonām, tai skaitā Saeimas deputātiem, aģentūrai LETA atzina Dziesmu un deju svētku preses sekretāre Inga Vasiļjeva.

Saskaņā ar Dziesmu svētku padomē apstiprināto svētku biļešu politiku no 6.aprīļa publiskajā tirdzniecībā nonāca 70% no kopējā biļešu skaita, 18% biļešu prioritāri ir iepriekš rezervēti Latvijas pilsētu un novadu pašvaldībām kā Dziesmu svētku procesa uzturētājām, kā arī latviešu diasporai sadarbībā ar Pasaules Brīvo latviešu apvienību. Iepriekšējā rezervācijā neizpirktās biļetes publiskajā tirdzniecībā nonāks 1.maijā.

12% no kopējā biļešu skaita ir ielūgumi, no kuriem 1588 ielūgumi tiek piešķirti pašvaldībām, t.sk. kultūras darbu vadītājiem novados, kultūras centru vadītājiem, svētku organizatoriem, 1199 ielūgumi - goda viesiem, svētku Goda virsdiriģentiem, Deju svētku virsvadītājiem, diriģentiem, horeogrāfiem, komponistiem, autoriem, godājamiem kultūras darbiniekiem, kuriem ir īpaši nopelni kultūrā, Kultūras ministrijas sadarbības partneriem, kā arī 188 ielūgumi tiks svētku projekta grupām un svētku procesa organizatoriem.

466 ielūgumi uz noslēguma koncertu tiks piešķirti valsts augstākajām amatpersonām - Valsts prezidentam, Saeimas priekšsēdētājai, Ministru prezidentam, ārvalstu delegācijām, UNESCO Nacionālās komisijas pārstāvjiem, Saeimas deputātiem, Eiropas Savienības parlamentā ievēlētajiem Latvijas deputātiem, ministriem, ministriju valsts sekretāriem un parlamentārajiem sekretāriem.

Visām šīm amatpersonām ielūgumi tiks izsniegti tikai pēc savas dalības apstiprināšanas pasākumā, kā arī viņiem tiks sniegta informācija, ka ielūgums nav nododams trešajām personām.

Galvenokārt ielūgumi tiek piešķirti divām personām. Ja valsts amatpersonas nebūs apstiprinājušas savu klātbūtni Noslēguma koncertā, viņiem paredzētie ielūgumi tiks nodoti publiskajā tirdzniecībā.

Ielūdzamo personu grupu saraksts ir izstrādāts sadarbībā ar Kultūras ministres biroju, skaidri definējot vienotus principus. Ielūdzamo personu saraksts ir apspriests un saskaņots Dziesmu un deju svētku padomē, skaidroja Vasiļjeva.

Kā ziņots, visas publiskajā tirdzniecībā pieejamās biļetes uz Noslēguma koncertu un diviem Deju lieluzveduma koncertiem tika izpirktas divu stundu laikā un daudzi biļešu tīkotāji, kas vairākas stundas pavadīja, stāvot garās rindās, biļetes nepaguva iegādāties.

Latvijā

Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes Dienvidkurzemes iecirkņa amatpersonas meklē bezvēsts prombūtnē esošo 1953.gadā dzimušo Elenu Fedorovu, kura vakar, 19.septembrī ap pulksten 12.00 izgāja no savas dzīvesvietas Liepājā, Siļķu ielā un līdz šim brīdim viņas atrašanās vieta nav zināma.

Svarīgākais