Parlaments vērtēs ieceri par izmaiņām bērna kopšanas pabalsta piešķiršanā

Saeima šodien nodeva izskatīšanai komisijās nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) deputātu iesniegtos grozījumus Valsts sociālo pabalstu likumā saistībā ar bērna kopšanas pabalsta piešķiršanu.

VL-TB/LNNK rosinātie likuma grozījumi paredz, ka bērna kopšanas pabalstu piešķir arī personai, kura kopj bērnu līdz viena gada vecumam, ja šī persona iepriekš saņēmusi maternitātes pabalstu vai vecāku pabalstu, kura izmaksa pārtraukta tādēļ, ka persona atsākusi gūt darba ienākumus.

Kā norāda likumprojekta autori, patlaban spēkā esošās tiesību normas par bērna kopšanas pabalsta piešķiršanu un izmaksas pārtraukšanu nosaka, ka bērna kopšanas pabalstu līdz bērna viena gada vecumam piešķir, ja pabalsta pieprasītājs ir persona, kura kopj bērnu un nav nodarbināta pabalsta piešķiršanas dienā. Šī pabalsta izmaksa netiek pārtraukta un netiek samazināta, ja bērna kopšanas pabalsta saņēmējs sāk strādāt vai gūt ienākumus kā pašnodarbinātais līdz bērna gada vecumam un nav iestājies neviens no citiem nosacījumiem, uz kura pamata pabalsta izmaksa tiek pārtraukta.

Savukārt saskaņā ar 2009.gadā izdarītajiem grozījumiem likumā "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu" personas, kuras ir bijušas sociāli apdrošinātas, nesaņem vecāku pabalstu, ja vecāku pabalsta saņēmējs sāk strādāt vai sāk gūt ienākumus kā pašnodarbinātais līdz bērna gada vecumam.

Līdz ar to attiecībā uz pabalsta saņemšanu bērna kopšanas periodā pirmajā gadā pēc bērna piedzimšanas ir izveidojusies nevienlīdzīga situācija: persona, kura ir bijusi nodarbināta dienā, kad tai radās tiesības saņemt maternitātes pabalstu vai vecāku pabalstu, vai bērna kopšanas pabalstu, sākot strādāt, zaudē tiesības uz jebkuru no šiem pabalstu veidiem. Savukārt persona, kura nav bijusi nodarbināta dienā, kad tai radās tiesības saņemt maternitātes pabalstu vai vecāku pabalstu, vai bērna kopšanas pabalstu, sākot strādāt, var turpināt saņemt vienu no šiem pabalstu veidiem - bērna kopšanas pabalstu, norāda likumprojekta iesniedzēji.

Viņi uzsver, ka pašlaik spēkā esošie normatīvie akti nostāda sliktākā stāvoklī personas, kuras pašas vai kuru darba devēji ir maksājuši nodokļus, salīdzinājumā ar personām, kuras nav maksājušas nodokļus.

Pēc VL-TB/LNNK deputātu domām, piedāvātais likumprojekts veicinās oficiālu nodarbinātības reģistrēšanu, līdz ar to arī nodokļu nomaksu, kas pozitīvi ietekmēs valsts budžetu un pašvaldību budžetus, vienlaikus radot labvēlīgus apstākļus vecākiem turpināt savu profesionālo darbību un to oficiāli reģistrēt, tas būtiski ietekmēs arī ģimeņu finansiālo stāvokli nākotnē.

Latvijā

Raugoties uz nu jau samilzušo “Rail Baltica” epopeju, arvien skaidrāk iezīmējas viena ārkārtīgi būtiska lieta. Joprojām nav nekādas skaidrības, kāpēc mums šī trase ir vajadzīga. Kāda vispār ir tās jēga? Gan idejiskā, gan tīri praktiskā, jo pasaulē nekas tāpat vien nebūvējas.

Svarīgākais