Plāno sodīt cilvēkus, kuri kāpj uz bīstama ledus

© Dāvis Metriņš

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) pēc Lieldienām plāno rīkot kopīgu sanāksmi ar vakardienas Jūrmalā zemledus makšķernieku glābšanā iesaistītajiem dienestiem, lai meklētu kopīgus risinājumus kā ierobežot cilvēku kāpšanu uz ledus, aģentūrai LETA pastāstīja VUGD priekšnieks Oskars Āboliņš.

Viņš uzskata, ka atbilstošākais mehānisms būtu līdzīgs kāds ir Latvijas kaimiņvalstīs, proti, pašvaldības savās teritorijās atkarībā no meteoroloģiskajiem apstākļiem nosaka ledusbīstamības periodu. Ja šajā periodā vai konkrētajās dienās cilvēki kāptu uz ledus, tad par šādu rīcību iestātos administratīvā atbildība, piemēram, naudas sods.

"Pēc Lieldienām, es domāju, ka mēs sarīkosim kopīgu sanāksmi ar visiem šajā glābšanas operācijā iesaistītajiem dienestiem un mēģināsim rast kādu risinājumu un priekšlikumus. Situācija ar katru gadu paliek arvien draudošāka. Mēs apkoposim citu valstu pieredzi, būs mums priekšlikumi un, visticamāk, mēs iekšlietu ministrijai tos iesniegsim. Tas nav normāli, ka milzīgi resursi tiek tērēti tikai tādēļ, ka cilvēki var atļauties savu hobiju īstenot jebkurā laikā un vietā," uzsvēra Āboliņš.

Jau ziņots, ka vakar Jūrmalā un Vakarbuļļos Rīgas jūras līcī no krasta atlūza divi lieli ledus gabali, uz kuriem, atradās 223 cilvēki. Pārsvarā uz atlūzušajiem ledus gabaliem atradās zemledus makšķernieki.

Vairākas stundas ilgusī cilvēku glābšana no jūrā ieskalotajiem ledus gabaliem noslēdzās veiksmīgi. No abiem atlūzušajiem ledus gabaliem visi 223 cilvēki krastā tika nogādāti ar glābšanas dienestu laivām, Rīgas brīvostas velkoņiem un Nacionālo bruņoto spēku helikopteriem.

Svarīgākais