Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Drošības eksperti aicina brīvdienās neatklāt par daudz sociālajos tīklos

Svētku brīvdienas ir viens no aktīvākajiem zagļu uzdarbošanās laikiem, tāpēc drošības eksperti aicina iedzīvotājus būt piesardzīgiem gan publicējot informāciju sociālajos tīklos, gan pametot mājokli.

Tāpat eksperti iesaka vecākiem izrunāt ar bērniem drošības jautājumus par uzvedību ārpus dzīvesvietas, īpašu uzmanību pievēršot riskiem uz ledus, ziņo portāls BNN.lv.

«Zagļi bieži vien izmanto cilvēku neuzmanību un izklaidību, tāpēc ieteicams lieku reizi pārliecināties, ka visi logi ir aizvērti un durvis aizslēgtas. Pat tad, ja mājokli plānots atstāt tikai uz īsu brīdi, piemēram, aizejot uz tuvējo veikalu pēc pārtikas produktiem vakariņām,» stāsta drošības kompānijas Grifs AG eksperts Uģis Začs. Viņš arī piezīmē, ka neatkarīgi no tā, kurā stāvā ir dzīvoklis, promejot nav vēlams atstāt logus arī vēdināšanas režīmā.

Viena no tipiskākajām kļūdām ir vērtīgu mantu, piemēram, televizora, datora vai citu elektropreču, novietošana pa logu viegli redzamā vietā. Tas var piesaistīt garnadžu uzmanību. «Efektīvākais līdzeklis sirdsmieram par savu un mājokļa drošību ir apsardzes sistēmas ierīkošana. Tomēr zagļu aizbaidīšanai nereti strādā arī uzlīme uz logiem un durvīm ar informāciju, ka objekts tiek apsargāts,» atklāj Začs.

Eksperti pārliecinājušies – jo vairāk šķēršļu, jo lielāka iespēja, ka garnadzis vai nu pārdomās un dosies uz nākamo mājokli, vai arī laika trūkuma dēļ paspēs iznest daudz mazāk nekā cerējis. Tāpat vēlams ierīkot divas durvis – koka un metāla. «Dubultās durvis līdztekus to cītīgai aizslēgšanai un logu aizvēršanai būtībā ir pats drošības minimums, tāpēc ieteicams ikvienā mājsaimniecībā tās ierīkot,» tā eksperts.

Negodprātīgus cilvēkus uzrunā ne tikai neaizslēgtas durvis un citādi viegli pieejams mājoklis, bet arī paziņojumi sociālajos tīklos. Tāpēc drošības eksperti iesaka ļoti rūpīgi pārdomāt katru ierakstu un izvērtēt, kādas fotogrāfijas publicēt, lai neatklātu pārāk daudz. Piemēram, informējot draugus draugiem.lv vai facebook.com par Lieldienu svinību plāniem pie vecmāmiņas laukos, cilvēks vienlaicīgi paziņo, ka nebūs mājās, ko savukārt garnadzis var uztvert kā uzaicinājumu.

Ne mazāk būtiska ir arī personīgā drošība, īpaši bērnu un jauniešu, kuri pavasara un Lieldienu brīvdienās daudz laika pavada vieni paši. Tāpēc speciālisti aicina vecākus izrunāt ar savām atvasēm jautājumus par drošību ārpus mājas. «Svarīgi atgādināt, ka nedrīkst ielaisties sarunās ar nepazīstamiem cilvēkiem, atsaukties viņu aicinājumam doties līdzi vai iedot telefonu. Tāpat jānorāda, kāda veida informāciju nevajadzētu apspriest publiskās vietās, tai skaitā sociālajos tīklos (sadzīves elektropreču aprīkojums mājās, plānotie izbraukumi un ceļojumi). Ieteicams arī izvērtēt, kurās situācijās atklāti nevajadzētu izrādīt personīgās mantas, piemēram, pieturā vai sabiedriskajā transportā nebūtu ieteicams pārskaitīt naudu makā, tāpat vēlās vakara stundās nomaļās vietās uzņemt fotogrāfijas ar jauno viedtālruni vai rakstīt īsziņas un spēlēt Angry Birds,» stāsta Začs.

Par zemu nevajadzētu novērtēt bērnu un jauniešu ziņkāri, tāpēc drošībai uz aizsalušajām ūdenstilpnēm jābūt vienam no galvenajiem sarunu tematiem ģimenēs.

Kā zināms, skolēnu pavasara brīvdienas šogad ir no 22. līdz 28.martam, savukārt oficiālās Lieldienu brīvdienas visiem Latvijas iedzīvotājiem ir no 29.marta līdz 1.aprīlim.