Lielās dienas godi Ropažos

© F64 Photo Agency

Ropažu Kultūras un izglītības centrs, Vidvuds un Iveta Medeņi aicina uz lielajām pavasara saulgriežu svinībām 1.aprīlī Ropažu parkā.

Lielo tautas tradīciju zināšanu pūru šķetinās LR raidījumu personības, folkloras kopas "Skandinieki" dalībnieki - Vidvuds un Iveta Medeņi. Kopā mācīsimies godāt Lieldienas, lai sveiktu sauli, lai gūtu svētību un enerģiju gada cēlienam, pērtos ar pūpolu zariem, mazgātos ūdenī, kas tek pret rītiem, svētītos, ugunī sadedzinot pērnos Jāņu vainagus, un veiktu citus tradicionālos rituālus, gudrības veselības un skaistuma nodrošināšanai.

Rituālus skandinās grupas "Auļi" mūziķis Edgars Kārklis un māsa, izcila dziedātāja un vijolniece, Kristīne Kārkle - Puriņa.

Uguns ritu spēka enerģiju vērps - Folkloras kopa "Delve" no Vidrižiem

Jestras rotaļas vedīs un dziesmas dziedās bērnu folkloras kopa "Tarkšķi" no Iecavas

Viesus sagaidīs saimniece Sanita Megere - Klevinska un savu sētu piedziedās - Zaķumuižas Folkloras kopa "Oglīte", Zaķumuižas jauktais koris "Ozolzīle", Ropažu jauktais koris "Ropaži" un senioru ansamblis "Sarma". Deju virpuli griezīs virkne Ropažu novada kolektīvu - "Annele", "Zaķubērni", "Garauši", "Pūpolītis" un "Cielava".

11:00 Ripas spēle

Pirmo reizi šogad notiks Latvijas kausa izcīņa Senajā Ripas spēlē. Spēlē piedalīsies 6 spēcīgākās komandas no visas Latvijas, to vidū arī mājinieki, nepārspētie "Kangaru purvaiņi", kuru kontā jau ir divi Ropažu, divi Rīgas un divi Latvijas Ripas spēļu čempionu tituli.

11:00 Tirdziņš

Lielās dienas Ritu laikā pie Kultūras centra terases notiks īpašais Lieldienu tirdziņš, kurā ikviens atradīs ko tīkamu vēderam un sadzīvei: pašu cepta maizi, Dobelē ražotas sveces, koka izstrādājumus un rotaļlietas, grāmatas, sierus, piparkūkas, medu, žāvētas zivis no Lubānas, gaļas izstrādājumiem, zīda un vilnas izstrādājumus, stādus dārzam, miltus un putraimus no "Adzelviešiem", mājās ražotus gardus konservus, Skrīveru saldumus, izlejamais alu, A.Špata sukādes un augļi, tekstilizstrādājumi, rotas un citas vērtīgas lietas.

12:00 Rituāli

Īstenosim senus latviešu tautas ūdens svētības, saules godināšanas un uguns svētības rituālus, kopīgu gavilēšanu, raganu rīklīšu aizzabināšanu jeb skauģu un ļaundaru apturēšanu.

Kopīgi cepsim un baudīsim sievišķo un vīrišķo pantāgu. Pēc kopīgas šūpoļu pušķošanas kārtīgi izšūpināsim un apdziedāsim saimniekus. Bērni un pieaugušie varēs šūpoties divās šūpolēs visas dienas garumā.

Svarīgākais