Ventspils Digitālais centrs veicina uzņēmējdarbības, izglītības un zinātnes attīstību

Viens no vadošajiem informācijas tehnoloģiju (IT) uzņēmumiem Latvijā – Ventspils Digitālais centrs – šogad svin desmito dzimšanas dienu. Šo gadu laikā realizēti daudzi unikāli projekti gan Latvijā, gan ārpus tās, nodrošināta digitālā vide visās Latvijas skolās, izveidots bezvadu tīkls Ventspilī, kas ir plašākais Latvijā, IT jomā apmācīti tūkstošiem cilvēku.

Ventspils Digitālais centrs ir Ventspils pilsētas pašvaldības iestāde, kas tika izveidota 2003. gadā, lai turpinātu projekta eVentspils ideju, tas ir, sekmētu informācijas sabiedrības attīstību Ventspilī.

«Informācijas sabiedrības attīstībai ir nepieciešamas trīs lietas, proti, informācijas tehnoloģijas, pieeja pie šīm tehnoloģijām un sabiedrība, kura prot tās izmantot. Šie ir tie trīs vaļi, uz ko savā darbā orientējamies,» stāsta Ventspils Digitālā centra vadītājs Egons Spalāns.

Palīdz interesentiem

Ventspilnieki jau ir ielāgojuši, ka Ventspilī ir divas vietas, kur var griezties pēc palīdzības informācijas tehnoloģijas jautājumos – Ventspils Digitālā centra birojs Akmeņu ielā 3 un Pārventas bibliotēka.

«Koncepcija ir līdzīga kā bibliotēkā. Ja uz bibliotēku atnāk kāds cilvēks, kuram vajag, piemēram, atrisināt kādu ķīmijas jautājumu, tad labs bibliotekārs iedod viņam biezu ķīmijas grāmatu un nepieciešamības gadījumā iesaka vēl kādu literatūru. Pie mums, savukārt, iegriežas cilvēki, kuriem nepieciešams atrisināt kādu ar informācijas tehnoloģijām vai programmatūru saistītu jautājumu. Piemēram, bieži mūsu centra apmeklētāji ir mazie celtniecības uzņēmumi, kuriem ģenerāluzņēmējs ir atsūtījis autocad programmā rasējumus, kurus ir nepieciešams apskatīties vai veikt tajos izmaiņas. Šāda programma maksā 3000 latu, un tas mazajam uzņēmējam ir par dārgu. Tad, lūk, Ventspils Digitālajā centrā iespējams šo programmu izmantot. Šādu piemēru ir ļoti daudz visdažādākajās jomās, sākot ar piegrieztņu programmām šuvējām un beidzot ar videofailu montēšanu,» atklāja Ventspils Digitālā centra direktors.

Vieni ir tik zinoši, ka paši prot strādāt ar datorprogrammām, otriem pietiek, ja parāda, kā ar tām darboties, taču daļa vēlas apgūt kādu konkrētu jomu padziļināti un tad izmanto Ventspils Digitālā centra piedāvātās apmācības. Ventspils Digitālais centrs organizē daudz un dažādas apmācības dažādām mērķu grupām – skolēniem, studentiem, skolotājiem, uzņēmējiem, dažādām interešu grupām. Ik gadu zinības šeit gūst no 500 līdz 1000 cilvēku klātienē, neskaitot tos, kuri izmanto tālmācības iespējas. Tanī skaitā ietilpst arī visu Latvijas publisko bibliotēku bibliotekāri, visas Latvijas skolas, kur tiek īstenots Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) datorizācijas projekts.

Kvalitatīva IT speciālistu apmācība

Ventspils Digitālais centrs IZM ir licencējis pilna mēroga profesionālās izglītības programmu Datorsistēmu tehniķis. Apgūt šādu specialitāti, protams, piedāvā arī vairākas profesionāli tehniskās skolas Latvijā, diemžēl pat pēc šo skolu beigšanas jaunie datorsistēmu tehniķi savos CV spēj vien ierakstīt, ka prot rīkoties ar Word un Exel programmām... Ventspils Digitālā centra pieeja šīs profesijas apmācībai ir radikāli atšķirīga – tā sagatavos speciālistus, kas spēs nokārtot informācijas tehnoloģiju milžu, piemēram, Microsoft, Cisco, eksāmenus.

«Visiem IT nozares līderiem ir sava iekšējā apmācības vide, kas sagatavo eksāmeniem, kuri, savukārt, ļauj iegūt sertifikātu un pēc tam strādāt ar noteiktām programmām šajā nozarē. Šīs mācības ir ārkārtīgi dārgas, piemēram, vienas nedēļas kursi maksā aptuveni 900 latu, nerēķinot paša eksāmena izmaksas. Lai iegūtu augstāku pakāpi, ir jāiziet atkal jauna apmācība un jāliek jauns eksāmens. Kopumā šādas pakāpes ir septiņas. Mēs esam izveidojuši modulāras sistēmas, kas ļauj šīs zināšanas apgūt tikpat augstā kvalitātē, bet daudz lētāk. Turklāt attālināti, līdz ar to reģionos dzīvojošiem ietaupot uz ceļa izdevumiem vai nepieciešamības meklēt naktsmājas Rīgā. Pēc sekmīgas studiju programmas apguves students varēs pats izvēlēties, kuras IT kompānijas eksāmenus kārtot. Runājot līdzībās, mūsu programma ir kā autoskola pirms CSDD eksāmena kārtošanas,» stāstīja E. Spalāns.

Plānots, ka apmācība šajā programmā notiks ne tikai latviešu, bet arī angļu vai krievu valodā, kas paplašinās potenciālo studentu loku un ļaus eksportēt šo pakalpojumu.

Interaktīvās televīzijas nākamais etaps

Ventspils Digitālais centrs sadarbībā ar Ventspils augstskolu un Kauņas Tehnisko universitāti pērn uzsāka sadarbības projektu, kas paredz attīstīt un demonstrēt interaktīvās un digitālās televīzijas tehnoloģiju praktisko pielietojumu, jo īpaši izglītības un apmācību jomā.

Vārdu salikums «interaktīvā televīzija» daudziem Latvijā nav svešs, jo arī Lattelecom piedāvā pakalpojumu ar šādu nosaukumu – šīs televīzijas skatītājiem ir iespēja raidījumu vai filmu noskatīties sev ērtā laikā, izmantot video nomas pakalpojumus un tamlīdzīgi. Ventspils Digitālā centra un sadarbības partneru iecere ir plašāka – tā paredz tālāku multimediju datu pārraides tehnoloģijas attīstību, kas ļautu interesentam pašam virzīt televīzijas saturu, kā arī attālināti apgūt zināšanas interaktīvu kursu veidā.

«Šobrīd arvien vairāk lietotāju mājās izmanto divas datu ierīces, proti, viens ir liels ekrāns – televizors vai datora monitors, kuru var pasīvi vērot vai arī ar kuru var aktīvi darboties, bet otrs – viedtelefons, planšete, portatīvais dators. Mūsu ideja ir apvienot šīs lietas un radīt tādu multimediju datu pārraides tehnoloģiju, kas ļautu skatītājam izvēlēties, ne tikai ko skatīties, bet arī aktīvi iesaistīties satura virzībā. Vienkāršoti tas dzīvē varētu izskatīties šādi: piemēram, tiek demonstrēts sižets par ziedu kiosku. Uzklikšķinot ar peli, piemēram, uz rozes ziedu, sižets mainās un šī puķu pārdevēja vai kāds agronoms stāsta, kā rozes dāvināmas vai kā ilgāk uzglabājamas svaigas. Uzklikšķinot, piemēram, uz fonā redzamām durvīm, sižets atkal mainās un skatītājs jau ir nonācis rožu audzētavā, kurā var uzzināt, kā rozes audzējamas, kā transportējamas un tamlīdzīgi. Līdz ar to skatītājam, ja ir tāda vēlēšanās, ir iespēja uzzināt daudz ko vairāk, turklāt pašam izvēlēties, ko skatīties. Tas ir interaktīvās televīzijas nākamais etaps. Šo tehnoloģiju var izmantot arī apmācībā, piemēram, iekļaujot arī dažādus zināšanu pārbaudes testus, kas ļautu saprast, vai viela apgūta. Savukārt mācības interesantākas un atraktīvākas varētu padarīt punktu vākšana, kas ļautu pāriet uz nākamo līmeni. Tādā veidā varēs sev ērtā laikā atraktīvi apgūt zināšanas, pat neizejot no mājām,» par šā projekta iespējām aizrautīgi stāstīja E. Spalāns. Testa režīmā šis projekts varētu sākt darboties jau vasaras vidū, bet studenti interaktīvo televīziju zināšanu apguvei varētu sākt izmantot jau gada beigās. Šī iespēja pirmajiem tiks dota Ventspils augstskolas studentiem, kas studē ekonomiku un uzņēmējdarbību. «Ceram, ka šīs studijas palīdzēs jaunajiem uzņēmējiem, jo mūsu mērķis ir palīdzēt ievirzīt studentus biznesa sfērā,» uzsvēra E. Spalāns.

Tiesa, tā gan ir tikai daļa no Ventspils Digitālajā centrā realizētajām idejām un nākotnes iecerēm. Un šo milzīgo darba apjomu veic vien 15 cilvēku – izcili šīs nozares profesionāļi.