Akcijā "Lieldienu donors" gaida regulāros donorus

Būt donoram vismaz jauniešu vidū kļūst arvien prestižāk. Arī šodien, 28. martā, Latvijas Universitātē notiek ikgadējā akcija Lieldienu donors 2013, ko organizē Latvijas studējošo vortāls StudentNet sadarbībā ar Valsts asinsdonoru centru (VADC) un Latvijas Universitāti. Donori Raiņa bulvārī 19 tiek gaidīti līdz pulksten 13.

Šī akcija norisinās jau astoto gadu, un kopumā tajā asinis ziedojuši vairāk nekā 600 donoru. Asinsdonoru centrā priecājas par cilvēkiem, kuri izlemj ziedot asinis, un jo īpaši – par studentiem. Tiklīdz sākas vasara, uzreiz jūtams, ka studentiem brīvdienas, jo VADC apmeklē daudz mazāk cilvēku.

Vidējais donoru vecums ir 30 gadu. VADC Donoru nodaļas vadītāja Tamāra Kļaveniece noteic – varētu tie mūsu donori būt vēl jaunāki. Viņa arī uzsver, ka priecātos par regulārajiem donoriem – tādiem cilvēkiem, kuri neatsaucas vien tad, kad tiek rīkotas akcijas. Tās ieteicams saskaņot ar VADC, lai nerastos nepatīkama situācija – tiek saaicināti cilvēki, bet izrādās, ka kādas grupas un rēzus piederības asinis nemaz nevajag.

«Mums pietiek uzkrājumu, un varam nodrošināt ārstniecības iestādes, jo ne vienmēr ārstniecības iestādēs katru dienu ir pacienti, kuriem jāpārlej asinis,» skaidro T. Kļaveniece. Tāpēc VADC uzglabāto asins un to komponentu daudzums tiek plānots, jo būtu neloģiski cilvēkiem lūgt ziedot asinis, ja pēc tam tās nav kur likt. Arī vakar centra garderobē bija novietots uzraksts, kādu asinsgrupu donorus uz laiku nepieņem. VADC ir izstrādāta sistēma, lai donorus akūtā situācijā varētu uzaicināt nekavējoties, jo situācija slimnīcās mainās katru nedēļu. Tāpēc VADC ierobežo donorus. T. Kļaveniece atzīst, ka tagad daudzi to ir sapratuši, bet vēl pirms gada cilvēki bija neapmierināti, ka uz centru braukuši velti.

Pacientam netiek pārlietas asinis, kādas tās tiek paņemtas no donora. Tās sadala komponentos, un tiem ir derīguma termiņš. Piemēram, eritrocītu masu var uzglabāt 35 dienas, trombocītu masa ir derīga tikai septiņas dienas, bet sasaldētā veidā glabāta plazma ir derīga pārliešanai trīs gadus. Tiesa, pirms tam plazmai ir jāiztur četrus mēnešus ilga karantīna. Nereti cilvēki, paklausot ārstu aicinājumam ziedot asinis tuviniekam, kļūdaini uzskata, ka viņa asinis uzreiz arī nonāks pie sirdzēja. Ja ir plānveida operācija, tad tas ir iespējams, norādot, ka asinis ziedo konkrētam cilvēkam, adresātam. «Bet akūtos pacientus nodrošinām simtprocentīgi,» uzsver T. Kļaveniece.

Viņa uzskata, ka izmaiņas Darba likumā, kas paredz mazāku apmaksāto atpūtas dienu skaitu donoriem, uz asinsdonoriem neattieksies. Tās skars nelielu donoru skaitu – apmēram 340 cilvēku, kuri ir asins komponentu donori (tautā saka – plazmas donori). Teorētiski trombocītus var nodot ik pēc divām nedēļām, un tad arī salasās otrs atvaļinājums, ko līdz šim darba devējam vajadzēja apmaksāt, bet praksē tā lielākoties nenotiek, ka donori uz VADC soļotu divreiz mēnesī. Viss atkarīgs no pieprasījuma. Un valstī izveidota vienota donoru datu bāze, tāpēc šmaukties nav iespējams – uzreiz redzams, kurā no deviņām asins sagatavošanas nodaļām donors bijis, un pat laiks, cikos viņš kādu no tām apmeklējis.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.