Rosina pirmdienu pēc Dziesmu un deju svētkiem noteikt par brīvdienu

Ceturtdien, 28.martā, valsts sekretāru sanāksmē tiks skatīts XV Vispārējo latviešu Dziesmu un XV Deju svētku rīkotāju priekšlikums, kas paredz 8.jūlija darba dienu pārcelt uz jūlija beigām.

Lai nodrošinātu XXV Vispārējo latviešu dziesmu un XV Deju svētku norisi, no valsts budžeta finansējamās institūcijās, kurās noteikta piecu dienu darba nedēļa no pirmdienas līdz piektdienai, tiek rosināts pārcelt darba dienu no pirmdienas, 8.jūlija, uz sestdienu, 27.jūliju.

XXV Vispārējie latviešu dziesmu un XV Deju svētki Rīgā notiks no šā gada 30.jūnija līdz 7.jūlijam. Svētku izskaņā svētdien, 7.jūlijā, notiks galvenais svētku pasākums - svētku noslēguma koncerts Mežaparka Lielajā estrādē, kas noslēgsies ar plašu svētku dalībnieku un skatītāju sadziedāšanos. Sadziedāšanās pasākums ilgst līdz nākamās dienas - 8.jūlija - rītam.

Sadziedāšanās tradīcija iedibināta pēc svētku apmeklētāju un svētku dalībnieku ierosinājuma. Svētku dalībnieki ir no visas Latvijas - no 117 pašvaldībām un zināmai daļai dalībnieku, sevišķi no Latgales un Kurzemes reģioniem, atgriežoties mājup, ceļā ir jāpavada vairākas stundas.

Svētku dalībnieki, lai varētu piedalīties svētku norisē, izmanto apmaksātus atvaļinājumus vai atvaļinājumus bez darba samaksas saglabāšanas.

Kultūras ministrijas sagatavotajā dokumentā norādīts, ka pirmdienas, 8.jūlija, darba dienas pārcelšana plānota uz sestdienu, 27.jūliju, ņemot vērā to, ka no valsts budžeta finansētās institūcijas lielākoties plāno atvaļinājumus jūlijā un augustā, kā arī, lai ievērotu Darba likumā noteiktos principus, ka darbiniekiem, kuri strādā piecu darba dienu nedēļu, darba dienu var noteikt par atpūtas dienu un pārcelt tā paša mēneša laikā, nosakot par darba dienu sestdienu.

Jautājums par darba dienas pārcelšanu jau izskatīts Vispārējo latviešu dziesmu un deju svētku Rīcības komitejā, kurā ir pārstāvji no Finanšu ministrijas, Iekšlietu ministrijas, Izglītības un zinātnes ministrijas, Kultūras ministrijas, Veselības ministrijas, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, Latvijas Pašvaldību savienības, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta, Rīgas domes un Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes.

Svarīgākais